Utorak, 26. Januara 2021.
Unsko-sanski kanton 11° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

26. Januara. 2021. Bosna i Hercegovina
Zdravstveni radnici HNK proveli noć u šatoru, pregovori bez pomaka

Zdravstveni radnici proveli su proteklu noć u šatoru ispred zgrade Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), a u pregovorima o novom kolektivnom ugovoru nema pomaka, kazao je jutros predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu HNK Dalibor Vuković.

“Dvojica kolega su ostala i provela noć u šatoru da se mi ostali malo odmorimo i još uvijek čekamo da nam se netko obrati da vidimo što i kako dalje. Što se pregovora tiče, ništa novo se nije dogodilo, a najzanimljiviji je izvještaj Vlade od jučer u kojem pozivaju da se protesti presele na pregovarački stol, međutim opet nisu napisali kada i u koje vrijeme da dođemo, tako da je to opet “šuplja priča”, kazao je Feni Vuković.

Posjetio je kako je odvjetnički tim sindikata tokom jučerašnjeg dana uputio i dostavio dokaze i sve što je tražio Općinski sud Mostar.

“Vrlo brzo očekujemo odluku Suda u vezi privremene zabrane provođenja i organiziranja štrajka, a koje je zatražila Vlada HNK. Nadamo se poštenoj i pravednoj odluci”, dodao je Vuković.

Što se tiče planova za danas, Vuković navodi kako će se javljati uživo, te kao i dosad čekati u šatorima.

“Čekamo njihove poteze, a ako se u narednih nekoliko dana ništa ne dogodi, mi idemo dalje”, poručio je Vuković.

Oko dvije hiljade članova Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu HNK i Nezavisnog sindikata zaposlenika SKB-a Mostar od 10. decembra prošle godine nalaze se u generalnom štrajku. Sindikalisti traže povećanje plata i novi kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavca i radnika u oblasti zdravstva.

“Štrajk se ne prekida, neće stati i ide u punom kapacitetu, samo ćemo još rigoroznije krenuti u ostvarivanje naših ciljeva i nećemo otići odavde dok nas napokon ne pozovu na pregovore”, istakao je tokom jučerašnjeg protesta predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika SKB-a Mostar Ivica Anić.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision