Wednesday, 12. May 2021.
Unsko-sanski kanton 20° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

22. Marta. 2021. Zanimljivosti
Zbog čega je veliki broj animiranih junaka žute boje

Može se reći da je postalo pravilo da likovi u animiranim filmovima i serijama budu žuti. Međutim, za takvu odluku postoji i objašnjenje.

U nastavku teksta pročitajte zbog čega zapravo ti likovi u velikom broju slučajeva budu žuti.

Žuta je dobar kontrast drugim bojama

Zajedno sa plavom i crvenom, žuta spada u tzv. primarne boje. Na našim ekranima, međutim, najviše se susrećemo sa zelenom, plavom i crvenom.

Budući da se žuta nalazi na suprotnom kraju spektra boja u odnosu na plavu, a plava se uglavnom koristi za pozadinu u animiranim filmovima, naprimjer, za nebo i more, žuta se nameće kao idealan izbor za boju glavnih junaka.

Psihologija

Ljudi povezuju žutu boju s optimizmom i radošću. To su potvrdila mnoga istraživanja. Iz tog razloga nije čudno da veseli i pozitivni likovi u animiranim filmovima budu u ovoj svijetloj boji, nasuprot negativcima i strašljivim likovima, koji su najčešće obojeni tamnim bojama.

Žuta privlači naš pogled

Čak i u odnosu na ostale primarne boje, žuta boja najlakše privlači našu pažnju. Ona je najvidljivija boja kada je slabo osvijetljenje, a na dnevnoj svjetlosti je druga najvidljivija boja, zbog čega uopće nije slučajno da se često koristi za saobraćajne znakove.

Djeca je posebno vole

Žuta se koristi u marketingu okrenutom djeci već nekoliko decenija. Djeca, kao i odrasli, vezuju ovu boju za nešto pozitivno, zbog čega su pakovanja igračaka nerijetko žuta, kao i prodavnice u kojima se one prodaju, piše Bright Side.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision