Thursday, 1. December 2022.
Unsko-sanski kanton 3° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

8. Juna. 2021. Bosna i Hercegovina
Završena finansijska revizija 19 korisnika Budžeta FBiH za 2020. godinu, dato oko 270 preporuka

Ured za reviziju institucija FBiH završio je finansijsku reviziju 19 korisnika Budžeta FBiH za 2020. godinu, koje obuhvataju Parlament FBiH, Predsjednika i dva potpredsjednika FBiH, Vladu FBiH i 16 ministarstava, saopćava CCI.

Ove revizije predstavljaju obavezne godišnje revizije, sa rokom završetka od 90 dana od dana podnošenja godišnjih izvještaja.

S ciljem otklanjanja uočenih nepravilnost kroz navedne revizorke izvještaje dato je oko 270 preporuka. Izvještaji o finansijskim revizijama dostavljeni su revidiranim subjektima, kao i Parlamentu FBiH.

Uzimajući u obzir važnost revizorskih izvještaja, te uloge Parlamenta u daljem postupanju, Centri civilnih inicijativa (CCI) pozivaju Parlamentarnu komisiju odgovornu za reviziju pri Parlamentu FBiH da preduzme konkretne korake, i iskoristi ovaj izuzetno važan alat za praćenje utroška javnih sredstava, te organizuje saslušanja i razmatranje izvještaja o provedenoj finansijskoj reviziji institucija FBiH, čim prije, a obavezno prije nadolazećih godišnjih odmora. Zadaća revizora je da osiguravaju informacije o načinu trošenja javnih sredstava, prikažu ih kroz svoje izvještaje, te ih dostave parlamentarnoj komisiji, što je i urađeno, te je sljedeći na potezu Parlament FBiH.

U prethodnom periodu Centri civilnih inicijativa (CCI) su ukazivali na važnost rada Komisije i pravovremeno razmatranje revizorskih izvještaja od strane Parlamenta FBiH. Neadekvatnim i nepravovremenim razmatranjem izvještaja o reviziji, odnosno nepraćenjem zakonitosti i opravdanosti trošenja javnih sredstava, Parlament FBiH nije u mogućnosti reagovati na vrijeme i preduzeti dalje korake koje su na raspolaganju, a u cilju što ranijeg otklanjanja uočenih propusta i ublažavanja negativnih efekata istih.

Kontrola efikasnosti i zakonitosti trošenja državnog novca od strane javnih institucija ne smije biti stavljena na čekanje ili poslata na godišnji odmor.
Javnost zaslužuje blagovremenu i konkretnu reakciju parlamenta na revizorske nalaze i preporuke, po pitanju trošenja javnih sredstava, naročito uzimajući u obzir izvršenja budžeta konkretnih revidiranih institucija koji iznosi preko dvije milijade KM, što je u odnosu na prethodnu godinu veće za oko 190 miliona KM.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision