Subota, 13. Aprila 2019.
Unsko-sanski kanton 19° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

13. Aprila. 2019. Izdvojeno, Region
Završen samit 16+1 u Dubrovniku

U Dubrovniku je  završen dvodnevni samit predstavnika 16 zemalja srednje i istočne Evrope i Kine, a inicijativi “16 plus jedan” danas se pridružila i Grčka. Prihvaćena je Deklaracija iz Dubrovnika koja određuje smer odnosa 17 zemalja i Kine, prenose hrvatski mediji.

Atina je, kako se navodi, važna evropska poluga kineskog novog puta svile “Jedan pojas, jedan put”, jer je luka u Pireju od 2009. godine u kineskom vlasništvu i roba iz nje ide železnicom prema srednjoj Evropi.

Domaćin sledećeg samita “17 plus jedan” biće Kina, a Hrvatska će organizovati ministarski sastanak sa temom promet i infrastruktura.

Nakon plenarne sednice šefova delegacija zemalja srednje i istočne Evrope i Kine potpisani su brojni sporazumi o saradnji Kine i ostalih zemalja učesnica.

Održan je i 9. poslovni forum inicijative u čijem su fokusu bili infrastruktura, turizam te malo i srednje preduzetništvo, a reč je o najvećem skupu privrednika dosad u Hrvatskoj.

Kineski premijer Li Kećang izjavio je da ovaj sastanak na vrhu još jednom pokazuje ujedinjenost u multilateralnim odnosima, u želji za postizanje slobodne trgovine.

“Zajedno s premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem i premijerom Bugarske Bojkom Borisovim pokrenuli smo centar globalnog partnerstva. Taj centar je poput svojevrsnog tink-tenka. To je telo koje će omogućiti konsultacije, da bi se omogućilo kineskim preduzećima da bolje razumejuevropska pravila, a i obrnuto”, naveo je Li.

“Nastavićemo da podržavamo slobodnu trgovinu i unapređivanje pravednog i ujednačenog tretmana svih kompanija, preduzeća, institucija. Unapređivaćemo saradnju na osnovu utvrđenih pravila”, rekao je kineski premijer.

Plenković je zahvalio kineskoj delegaciji na čelu sa premijerom Lijem, ističući da će njihova poseta Hrvatskoj i Samit u Dubrovniku biti referentna prekretnica u jačanju odnosa i saradnje na platformi “17 plus jedan”.

“Danas smo usvojili konsenzusom smernice koje predstavljaju naglasak na sva područja u kojima želimo graditi saradnju između Kine i zemalja Evrope, od bolje povezanosti, preko trgovine, investicija pa do saradnje u nizu resora”, rekao je Plenković.

 

ZADNJE VIJESTI IZ Izdvojeno Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision