Friday, 25. June 2021.
Unsko-sanski kanton 31° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

30. Maja. 2020. USK
Zavod za zapošljavanje USK: Negativan trend zaustavljen

Od početka pandemije u Federaciji BiH, bez posla je ostalo skoro 30.000 radnika, od toga 2.400 s području USK-a. Tokom mjeseca aprila, kao i tekućeg mjeseca, ublažavanjem određenih mjera koje su bile na snazi ipak je došlo do usporavanja ovog trenda a s tim jedan broj profesija vratio se u radni angažman…

Popuštanjem mjera, negativan trend je ipak zaustavljen, a broj onih koji se odjavljuju sa evidencije biroa za zapošljavanje i vraćaju na posao, povećava se iz dana u dan, tvrde u kantonalnom Zavodu za zapošljavanje.

Kažu da se otpušteni radnici većinom vraćaju na radna mjesta na kojima su prethodno bili zaposleni. Prema podacima kantonalne Službe za zapošljavanje, otpuštanje radnika već od sredine prošlog mjeseca bilo je rjeđe u odnosu na period početka pandemije, a putem različitih programa sufinansiranja i samozapošljavanja skoro 60 osoba se zaposlilo ili je otvorilo obrte.

Osim spomenutog, i program aktivnog zapošljavanja pod nazivom „Druga prilika“, bio je blokiran zbog novonastale situacije, a već danas, sve osobe koje se nalaze na evidenciji nezaposlenih lica i žele  pokrenuti vlastitu djelatnost ili obrt mogu se prijaviti na program.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision