Wednesday, 12. May 2021.
Unsko-sanski kanton 18° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

8. Jula. 2020. Bosna i Hercegovina
Zastupnički dom Parlamenta BiH usvojio izmjene Izbornog zakona koje se odnose na izbore u Mostaru

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je u utorak (7. juli) Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH po hitnom postupku koji se odnosi na izbore u Mostaru.

Ono što predstoji je da prijedlog prođe i na Domu naroda BiH, a sjednica je zakazana za srijedu (8. juli).

Usuglašeni model izmjena izbornih pravila za Mostar podrazumijeva izbor 22 vijećnika sa šest izbornih jedinica i to tako da Gradsko područje Sjever daje dva vijećnika, Stari Grad pet, Jugoistok dva, Jug dva, Jugozapad sedam, a Zapad četiri.Sa Gradske liste bira se još 13 vijećnika.

Zahtjev za izmjene Izbornog zakona su podnijeli zastupnici Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH). Izetbegoviću i Čoviću sporna imenovanja, Dodiku konstitutivnost

Lideri vladajućih stranaka na državnom nivou, Bakir Izetbegović (SDA), Dragan Čović (HDZBiH) i Milorad Dodik (SNSD), postigli su juče na sastanku u Istočnom Sarajevu dogovor da Vijeće ministara BiH na sjednici u četvrtak predloži imenovanje Selme Cikotića za ministra sigurnosti BiH.

To je jedan od dogovora na ovom sastanku, a nakon imenovanja Cikotića trebalo bi da uslijedi imenovanje rukovodilaca drugih institucija na nivou BiH.

Druga stvar oko koje su se lideri dogovorili je da će državni budžet biti usvojen po skraćenom postupku na način da bi Predstavnički dom PSBiH zasjedao još jednom ove sedmice, a Dom naroda završio proceduru do 21. jula.

Kada su u pitanju izmjene Izbornog zakona vezane za održavanje izbora u Mostaru, to pitanje bi trebalo biti riješeno danas i sutra u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Sporno je ostalo imenovanje direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH, a problematiziran je i izbor članova Centralne izborne komisije BiH.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision