Četvrtak, 5. Decembra 2019.
Unsko-sanski kanton 16° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

5. Decembra. 2019. Bosna i Hercegovina, Izdvojeno
Nakon 13 mjeseci BiH dobija novog predsjedavajućeg Vijeća ministara

Trinaest mjeseci nakon izbora, Bosna i Hercegovina danas dobija novog predsjedavajućeg Vijeća ministara. Tročlani Kolegij, a potom i Prošireni kolegij Zastupničkog doma postigli su dogovor u vezi sa održavanjem današnje hitne sjednice ovog doma na kojoj su dvije tačke – imenovanje stalnih komisija, te potvrđivanje Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Vijeća ministara.

 

Pored toga, biće imenovani članovi stalnih komisija Zastupničkog doma: Ustavnopravne, Komisije za vanjske poslove, Komisije za vanjsku trgovinu i carine, Komisije za finansije i budžet, saobraćaj i komunikacije, te za ostvarivanje ravnopravnosti spolova.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, na konferenciji za novinare u Ljubljani, nakon sastanka Predsjedništva BiH sa slovenskim predsjednikom, izjavio je kako se nada da će Bosna i Hercegovina do kraja ove ili početka naredne godine, imati novo Vijeće ministara BIH.

“Ako stvari budu tekle kako treba, BiH bi prije Nove godine mogla imati novo Vijeće ministara. Da budem oprezan, znajući da u BiH znaju vrijediti Marfijevi zakoni. Optimista sam da ćemo završiti ovaj posao onako kako smo planirali”, kazao je Komšić.

Istovremeno, predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, u srijedu je u Sarajevu, izjavio novinarima da vjeruje da će nakon potvrđivanja imenovanja za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, Zoran Tegeltija napraviti konsultacije sa svim političkim strankama koje trebaju dati imena ministara i zamjenika ministara.

”Mislim da su sva imena spremna, za sve resore. Vjerujem da smo stvorili sve preduvjete da svakako prije katoličkog Božića imamo Vijeće ministara BiH. Ako ništa drugo, da možemo ubrzano završiti neke stvari koje nismo u posljednje vrijeme uspjeli završiti, a tiču se ogromnog broja zahtjeva, inicijativa i finansijskih sredstava koja su, na neki način, vezana za izvršnu i zakonodavnu vlast u BiH, a nisu se u mogućnosti trošiti. Ono što će biti moja inicijativa, s obzirom na to da će predstavnik hrvatskog naroda ponovno biti ministar finansija, je da idemo sa prijedlogom proračuna. Zato bi dobro bilo da imamo i Vijeće ministara BiH i Parlamentarnu skupštinu BiH prije nove godine”, istakao je Čović.

U Bosni i Hercegovini su održani izbori u oktobru 2018. Od tada se stranke, pobjednice na izborima, nisu mogle dogovoriti oko formiranja vlasti.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Izdvojeno

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision