Wednesday, 8. February 2023.
Unsko-sanski kanton 0° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

25. Juna. 2022. USK
Zasjedala Vlada USK, doneseno više odluka

Na jučer  održanoj sjednici Vlade USK, doneseno je niz odluka. Neke od njih tiču se Prijedloga Zakona o  značajnim datumima, događajima i ličnostima u toku odbrambeno  – oslobodilačkog rata, te Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju. Oba zakona proslijeđena su u daljnju skupštinsku proceduru…  

 Prvi Zakon predložilo je Ministarstvo za pitanje boraca i ratnih vojnih invalida , kako bi se jasno definisalo o kojim značajnim datumima, događajima i ličnostima je riječ, ko je nosilac aktivnosti obilježavanja, te na koji način će se ona financirati. Zakon o osnovnom odgoju i obrazovanju uređuje principe obrazovanja, osnivanja i funkcioniranja osnovnih škola u USK, te reguliše načela i standarde. Podrazumijeva to i započetu reformu nastavnih planova i programa, uvođenje digitalizacije, te besplatan prijevoz učenika, koji su od škole udaljeni više od jednog kilometra, piše RTVUSK.

Na osnovu zahtjeva bihaćkog Univerziteta, donesena je odluka o broju i strukturi studenata za prvi upisni rok prve godine, sva tri ciklusa studija. Odobrena je i raspodjela sredstava za rekonstrukciju i investiciono održavanje ustanova u nadležnosti Ministarstva obrazovanja. Riječ je o izgradnji područne škole u Spahićima, sanaciji školskog igrališta u Jezeru, te  krova i krovne konstrukcije škole u Gornjoj Koprivni. U školi Liskovac neohodna je zamjena stolarije, u Šturliću sanacija tribina, pristupnog puta i školskog dvorišta, dok bi igralište u Prošićima trebalo ograditi. Uređenje školskog igrališta i zamjenu ograde, traže i osnovne škole u Sanskom Mostu, odnosno škole ‘Hasan Kikić’ i ‘5. oktobar’.

Jučer  su usvojeni i programi utroška sredstava odnosno grantovi Ministarstva građenja, prostornog uređenja i zaštite okoliša , za niže nivoe vlasti. 500. 000 maraka izdvojit će se za projekte sanacije i uređenja gradskih i općinskih odlagališta otpada, dok će još 220 000 biti utrošeno u oblast urbanizma, prostornog uređenja, građenja, energetske efikasnosti i zaštite okoliša.

Odlukom o preraspodjeli sredstava iz Budžeta USK, resornom ministarstvu, dodijelit će se dodatnih 60 000 KM, kako bi, po zahtjevu Grada Bosanska Krupa, sufinanciralo završetak projekta vodosnabdijevanja i rehabilitacije puta u povratničkim naseljima Jasenica i Veliki Radić. I Savezu udruženja penzionera USK, odobren je grant iz sredstava Ministarstva zdravstva, rada i socijalne politike u iznosu od 100.000 maraka, za podršku u radu i pomoć najugroženijim članovima.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision