Wednesday, 28. July 2021.
Unsko-sanski kanton 20° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

29. Juna. 2021. Region
“Zapadnom Balkanu potrebno članstvo u EU, ali i EU je potreban Balkan”

Zemljama Balkana potrebno je članstvo u EU, ali je isto toliko Evropskoj uniji potreban ovaj region, čije zemlje streme članstvu i dijele zajedničke evropske vrijednosti, istakli su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Albanije Edi Rama i Sjeverne Makedonije Zoran Zaev.

Oni su najavili da će u tom kontekstu pružiti punu podršku regionalnom zajedničkom tržištu na Samitu Berlinskog procesa u ponedjeljak, 5. jula, saopšteno je iz Službe za saradnju sa medijima predsjednika Srbije.

“Svesni smo toga da samo zajedničkim radom i prihvatanjem regionalne saradnje u okviru različitih regionalnih inicijativa kao što su zajedničko tržište, regionalni Šengen, zeleni koridori ili Berlinski proces, možemo da približimo naše ekonomije, uvećamo blagostanje naših ljudi i dovedemo velike investicije, koje inače ne bi bile moguće ni za jednog od nas pojedinačno”, jedan je od zajedničkih zaključaka ove video-konferencije.

Sagovornici su se saglasili i da se 29. jula sastanu u Skoplju, kako bi napravili pregled napretka u primjeni dosadašnjih inicijativa i projekata, te potpisali dodatne sporazume između tri zemlje.

Ti sporazumi se odnose na sprovođenje obaveza iz Berlinskog procesa, kao i na saradnju i pomoći u slučaju prirodnih katastrofa olakšicama za trgovinu, izvoz i uvoz.

“Pozivamo i podstičemo naše kolege iz regiona da potpišu i primenjuju slične sporazume kako bi vizija zajedničkog političkog i ekonomskog prostora širom zapadnog Balkana uskoro, kroz jedinstveno tržište, postala važan deo svakodnevice naših građana”, poručili su predsjednik Srbije i premijeri Albanije i Sjeverne Makedonije.

Sagovornici su posebno naglasili da će uprkos kašnjenju u procesu proširenja i dalje nastojati da prepoznaju nove načine, oblasti politika i finansijske instrumente, kako bi sve tri zemlje uvećale doprinos Evropi, ojačale veze sa EU i postepeno integrisale region u jedinstveno evropsko tržište.

Govoreći o primjeni Ekonomskog i investicionog plana EU i Zelenoj agendi za Balkan, sagovornici su uputili zajednički poziv EU i SAD da se pridruže zemljama širom regiona s ciljem podrške u razvoju projekata u koje bi moglo da se investira što prije, kako bi se unaprijedila zaštita životne sredine i povećala široka upotreba obnovljivih izvora.

Učesnici sastanka istakli su i da tri zemlje imaju ogroman potencijal za održivi rast i razvoj ovog sektora.

“Zamolićemo za praktičnu podršku kako bismo otkrili koji projekti mogu da unaprede naš region u pogledu izvora obnovljive energije za naše građane i za zelenu energetsku budućnost EU”, istakli su sagovornici tokom video-konferencije “Mali Šengen”.

Oni su zaključili da samo regionalno povezivanje, uz podršku Evropske unije, može da doprinese opštoj stabilnosti i napretku cijelog regiona i Evrope.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision