Tuesday, 25. January 2022.
Unsko-sanski kanton -5° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

26. Decembra. 2021. Svijet
Zaharova: Ulazak Finske i Švedske u NATO izazvao bi vojni odgovor Moskve

Moguće uključivanje Švedske i Finske u NATO imat će “ozbiljne” vojne i političke posljedice na koje Moskva neće ostati bez odgovora, upozorilo je rusko Ministarstvo vanjskih poslova.

Uporni pokušaji NATO-a da “uvuče te zemlje u orbitu svojih interesa i oportunističke politike” nisu prošli nezapaženo od strane Rusije, rekla je Maria Zaharova, portparolka ministarstva.

“Sasvim je očigledno da bi ulazak Finske i Švedske u NATO imalo ozbiljne vojne i političke posljedice koje bi zahtijevale adekvatan odgovor ruske strane”, istakla je ona.

Politika nedjelovanja u bilo kakvim savezima, koju tradicionalno sprovode Stockholm i Helsinki, Moskva vidi kao “važan faktor u osiguravanju stabilnosti u sjevernoj Evropi”, dodala je Zakharova.

NATO je izrazio zadovoljstvo zbog onoga što je nazvao produbljivanjem saradnje sa Finskom i Švedskom, koje dijele vrijednosti bloka i doprinose njegovim operacijama.

Na samitu u junu, vojna alijansa predvođena SAD-om obećala je da će dalje jačati te veze “kao podršku našoj zajedničkoj sigurnosti, uključujući pripremu za upravljanje krizama, vježbe i razmjenu informacija i analiza”.

Iste izjave ponovljene su i tokom posjete generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga Stokholmu i Helsinkiju krajem oktobra.

Ranije ovog mjeseca, Moskva je izdala dva dokumenta – jedan upućen NATO-u, a drugi Washingtonu – tražeći garancije kojima bi se ograničilo gomilanja NATO trupa u blizini ruskih granica i zaustavljanje procesa primanja novih zemalja u Sjevernoatlantski savez.

“Zaustavljanje širenja NATO-a i raspoređivanje sistema naoružanja koji ugrožavaju našu sigurnost u blizini ruskih granica bit će glavna, ključna pitanja na predstojećim pregovorima sa SAD-om i NATO-om”, rekla je Zaharova.

Švedske vlasti su ranije osudile inicijativu Kremlja, rekavši da će odbijanje bilo kakvog budućeg proširenja NATO-a smanjiti mogućnosti za donošenje nezavisnih političkih odluka. Finska vlada je također insistirala da treba da ima nacionalni manevarski prostor, uključujući i podnošenje zahtjeva za članstvo u NATO-u.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision