Friday, 3. December 2021.
Unsko-sanski kanton 0° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

27. Oktobra. 2021. Bosna i Hercegovina
Za glavne aktere političke krize u BiH razgovor nema alternativu, ali ima uslove

Nametanje zakona, blokada institucija, najave jednostranog vraćanja nadležnosti, retorika koja miriši na sukobe. Žice strpljenja zategnute do maksimuma. Je li tome kraj? Kada god pitate ključne aktere razgovor nema alternativu, ali ima uslove.

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA kaže:

“Ja sam odbio da razgovaram u trouglu Dodik Čović i ja, mislim da ova pitanja pripadaju svima. Svim građanima njihovima predstavnicima prije svega predsjednicima parlamentarnih stranaka.”

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH izjavljuje

“Sjesti za sto razgovarati o konkretnim problemim bez pozicije da neko ima svog lobistu, da neko ima svog koga na neki način posebno analizira potiče na neke aktivnosti.”

Pozivali smo i pozivamo na domaći dijalog, poruka je vrha Republike Srpske skeptičnog prema ulozi međunarodnog faktora. Od ekstremnih aduta za sada ne odustaju.

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a kaže:

“Tu je Narodna skupština koja će u narednim danima donositi odluke koje treba da vrate samo njenu ustavnu poziciju i ništa više.”

Situacija je ipak znatno relaksirana nakon nedavnog susreta Dodik – Vučić u Beogradu. Smatra to profesor Enver Kazaz uvjeren da je gostu iz Banjaluke predsjednik Srbije prenio poruke o mogućim međunarodnim sankcijama kako pojedincima tako i Republici Srpskoj u cjelini.

“Ulazimo u novu fazu krize pri čemu još uvijek nije izvjesno kako će se ona riješiti. Naravno kompromis je jedino rješenje u BiH

Profiteri krize su ponovo politički lideri nacija. Građani su žrtve podizanja i spuštanja tenzija kad to odgovara političarima, a da ih se ništa ne pita u toj igri, .

“Ova kriza nam oduzima puno energije ne napredujemo, tapkamo u mjestu i kao da je to cilj. Da nam se kaže može biti i gore, bolje da tapkate u mjestu, bolje i to nego da bude još gore. Nama bolje nije opcija na žalost.”

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision