Friday, 3. February 2023.
Unsko-sanski kanton 2° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

9. Aprila. 2022. Zanimljivosti
Zašto su pivske flaše obično od braon stakla?

Da li ste ikada otvorili flašu piva, sipali je u prozirnu čašu i ostavili na suncu, pa se vratili po istu i shvatili da ukus više nije isti? Šta se zapravo desilo?

Taj, čudan ukus je zapravo od hemijskog jedinjenja mirisa sličnom onom koji proizvode tvorovi.

Čak Skajpek iz Udruženju pivara, koji već 21 godinu posjeduje i upravlja pivarama, rekao je da uzrok procesa koji utiče na promjenu ukusa piva nije bio shvaćen sve do 1960-ih.

Kada je hmelj u pivu izložen jakoj svjetlosti, dolazi do reakcije fotooksidacije, stvarajući jedinjenje 3-metil-2-buten-1-tiol, piše CNN.

Da bi spriječili da dođe do tog  procesa, proizvođači piva su se odlučili za tamnije staklo pivskih flaša. Zato danas vidite toliko piva u braon staklenim flašama.

“To je jednostavna reakcija koja stvara ono što većina ljudi smatra nepoželjnim ukusom”, rekao je Skajpek.

Odatle potiče popularan izbor među pivarima – braon staklo. Ali to nije jedina boja koja se može vidjeti kod pivskih flaša, neka piva dolaze i u flašama čije je staklo zelene boje. Šta se krije iza tog izbora?

S obzirom na to da zelena nema toliko zaštitnu ulogu kada je u pitanju svjetlost, razlog za njenu upotrebu je uglavnom marketing, navodi Skajpek.

“Ako pogledate koji brendovi koriste flaše od zelenog stakla, vidjećete da su to uglavnom brendovi koji postoje već neko vrijeme na tržištu”, rekao je on.

On je dodao da priličan broj evropskih pivara koristi zeleno staklo. Njihove zelene flaše su njihov imidž.

Kada je u pitanju odabir stakla kao materijala za pakovanje u odnosu na plastiku, Skajpek je rekao da ne samo da se staklo smatra ekološki prihvatljivijim i izgleda kvalitetnije za potrošače, već sprečava da pivo postane ustajalo.

Limenke su takođe popularan izbor za pakovanje i ne propuštaju svjetlost, ali je pitanje koliko dugo će to biti u stanju. Potrebno je više studija u ovoj oblasti, prema Skajpeku, kako bi se utvrdilo koje je pakovanje optimalno za sprečavanje promjene ukusa.

Što se tiče svih drugih uputstava o skladištenju piva da bi se spriječilo proces zbog kog se ukus piva mijenja, Skajpek ima jednostavno pravilo: hladno i tamno.

“Pivo je u osnovi voda, ječam, ponekad pšenica, hmelj i kvasac – to je prehrambeni proizvod. I kao i svaki drugi prehrambeni proizvod, podložan je gubitku svježine”, rekao je on.

Takođe je dodao da “ono što zaista prouzrokuje da bilo koji prehrambeni proizvod izgubi svježinu, pored ove fotohemijske reakcije, je izlaganje kiseoniku i izlaganje visokoj temperaturi”.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision