Nedjelja, 7. Marta 2021.
Unsko-sanski kanton 7° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

7. Marta. 2021. Zanimljivosti
Zašto se cijeli mjesec mart obilježava kao “mjesec ženske historije”?

Obilježavanje prava žena i odavanje počasti nježnijem spolu su u većini zemalja svijeta rezervisani za jedan dan u godini – Međunarodni dan žena koji se obilježava 8. marta. Međutim, države kao što je SAD i Velika Britanija su cijeli mjesec mart proglasile “mjesecom ženske historije”.

Tradicija mjeseca koji obilježava žensku historiju započela je u SAD-u, kada je Kongres odobrio i zatražio da predsjednik Ronald Reagan proglasi sedmicu koja počinje 7. marta 1982. godine “Sedmicom ženske historije”.

Kongres je smatrao da jedan dan u godini nije dovoljan za obilježavanje doprinosa žena cjelokupnom društvu. U narednih pet godina Kongres je nastavio da proglašava “Sedmicu ženske historije”, a 1987. Nacionalni savez za žensku historiju podnio je peticiju Kongresu za proglašenje marta “Mjesecom ženske historije”, koja je kasnije usvojena.

Do danas su ovu tradiciju usvojile i zemlje poput Velike Britanije, Australije, Kanade i Rusije.

Za obilježavanje ovog mjeseca se na društvenim mrežama pripremaju razni tematski programi koji uključuju popularne kreatore i umjetnike, kao i poznate ličnosti koje nadahnjuju žene. Također, na Twitteru i Facebooku su veoma popularne objave sa hashtagom #WomensHistoryMonth u kojima se slave uspjesi žena.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision