Petak, 26. Marta 2021.
Unsko-sanski kanton 12° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

26. Marta. 2021. Bosna i Hercegovina
Zašto nije izabran gradonačelnik Sarajeva?

Konstitutivna sjednica Gradskog vijeća Sarajeva je prekinuta 24. marta, a razlog je bio nedostatak kvoruma. Nekoliko vijećnika napustilo je zasjedanje, nakon što su uočene nepravilnosti u glasanju za predsjedavajućeg Gradskog vijeća.

Izboru gradonačelnika, prema Poslovniku, prethodi izbor predsjedavajućeg Gradskog vijeća i te dvije ličnosti ne mogu biti pripadnici istog konstitutivnog naroda.

Prema dogovoru koalicionih partnera, za predsjedavajućeg Gradskog vijeća trebao je biti imenovan Jasmin Ademović (NiP), što znači da ne bi bilo smetnji za izbor Bogićevića kao gradonačelnika.

No, pojavio se prijedlog da na čelo Gradskog vijeća dođe Srđan Srdić, koji se izjašnjava kao Srbin, što znači da Bogićević ne bi mogao biti izabran, jer su pripadnici istog konstitutivnog naroda.

SDP, NiP i NS su u saopštenju, nakon otkazivanja sjednice, naveli da su aktuelni gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Opštine Stari Grad u Sarajevu, na tajnom glasanju, na čelo Gradskog vijeća “pokušali dovesti Srđana Srdića sa ciljem rušenja našeg kandidata Bogića Bogićevića za gradonačelnika Sarajeva”.

Predsjednik NiP-a Elmedin Konaković je na svom Facebook profilu napisao da je podnio krivičnu prijavu protiv Skake i Hadžibajrića.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision