Friday, 3. December 2021.
Unsko-sanski kanton 1° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

3. Juna. 2021. Zanimljivosti
Zašto kašljete nakon preležanog koronavirusa

Sve veći broj ljudi mjesecima nakon oporavka od koronavirusa osjeća simptome. Oni obično uključuju kašalj, umor i dispneju (subjektivni osjećaj nedostatka zraka praćenog osjećajem otežanog disanja).

Disanje na usta

Istraživanja pokazuju da kašalj može trajati sedmicama i mjesecima nakon infekcije SARS-CoV-2 kod nekih pacijenata s različitom težinom akutnih simptoma. Kašalj je obično refleksna akcija na uklanjanje prašine, flegma i drugih iritansa iz pluća i dušnika.

Vremenom se kašalj može razviti u ciklus, gdje prekomjerni kašalj izaziva iritaciju i upalu, što ga pogoršava. Suh kašalj obilno nema očigledan uzrok i, uz određene savjete, može se spriječiti ili skroz nestati.

  • Kašalj možete kontrolirati vježbanjem obrasca disanja

    Kašalj možete kontrolirati vježbanjem obrasca disanja

    FOTO: ILUSTRACIJA


Problematičan kašalj, također, može vas natjerati da dišete na usta, što znači da puno suhog zraka ulazi u pluća, utječući na osjetljive membrane dišnih puteva i izazivajući dalji kašalj.

Slobodno disanje

Svi proizvode sputum kao dio normalnih odbrambenih mehanizama tijela. Tako se pluća i dišni putevi održavaju čistima. Važno je da i dalje izbacujete sekrete iz pluća nakon preležane korone. Ovo će smanjiti mogućnost ponovljenih infekcija grudnog koša te će omogućiti slobodnije disanje tokom vježbanja i svakodnevnih aktivnosti i pomoći u smanjenju nekontroliranog kašlja.

Ne forsirajte se

Stručnjaci savjetuju kako je važno da se ne forsirate i pobrinite se da sebi date dovoljno vremena za odmor tokom i poslije infekcije. Kašalj možete kontrolirati vježbanjem obrasca disanja i to dijafragmatično – trbušno disanje, to je osjećaj kako se trbuh podiže i spušta dok udišete i izdišete.

Stručnjaci su naveli i tehnike disanja, a to su: zatvorite usta i progutajte, nježno udišite i izdišite kroz nos dok nagon za kašljanjem ne nestane, redovno pijte tečnost te sjedite uspravno i udobno. Ukoliko se kašalj, ipak, ne zaustavlja, možete potražiti i savjet svog ljekara.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision