Thursday, 18. August 2022.
Unsko-sanski kanton 19° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

31. Marta. 2022. Zanimljivosti
Zašto je nekim ljudima uvijek hladno?

Pojedinim ljudima je uvijek hladno, bez obzira o tome koja je temperatura i koje je godišnje doba. Postoje više mogućih razloga zbog kojih je pojedincima često hladno.

Doktorica Arti Agarval otkrila je neke od mogućih razloga ovog zdravstvenog fenomena.

Nedostatak mišićne mase

Kao prvi razlog doktorica navodi nedostatak mišićne mase u odnosu na cjelokupnu tjelesnu masu.

“Mišići proizvode toplinu, a ako imate manju tjelesnu masu, tijelo pokušava sačuvati toplinu tako da krv tjera dalje od ruku i nogu, što za posljedicu ima to da su vam i ruke i noge hladne”, ističe ona.

Nedostatak sna

Ona objašnjava kako to ima veze s unutrašnjim satom našeg tijela koje osjeća kada bi tijelo trebalo spavati, a kada biti aktivno. “Naša se tjelesna temperatura snižava onda kada tijelo zaključi da idemo spavati”, pojašnjava.

Dakle, ako se tokom dana osjećate umorno, vaše bi tijelo moglo pomisliti da idete spavati i zato bi vam moglo biti hladno.

Loša cirkulacija

Sljedeći je mogući razlog svima dobro poznata loša cirkulacija, na koju pak mogu uticati mnogi faktori poput pušenja i pretilosti. Onima sa slabom cirkulacijom doktorica savjetuje lakšu prehranu, vježbanje i prestanak pušenja.

Nedostatak vitamina

Osim problema s cirkulacijom, hladnoću može izazvati i nedostatak vitamina B12. Doktorica Agarval govori kako njega u principu ima dovoljno u svakodnevnim namirnicama poput mlijeka, govedine, tunjevine i sira te ističe kako probleme s nedostatkom tog vitamina najčešće imaju vegani i vegetarijanci.

Osim njih, rizične skupine za manjak vitamina B12 su anemični, osobe koje su nedavno imale operaciju probavnog trakta i osobe s probavnim smetnjama.

Gubitak težine i hipotireoza

Prema nekim istraživanjima, nagli gubitak težine može dovesti do osjećaja da je čovjeku stalno hladno, a doktorica navodi da za to postoje dva razloga.

Prvo, potkožne masne naslage djeluju kao štit protiv hladnoće i zadržavaju toplinu. Drugi je razlog taj što dramatično smanjenje unosa kalorija usporava organizam, koji pokušava sačuvati što više energije.

Agarval kaže kako i hipotireoza, autoimuna bolest štitnjače, može dovesti do čestog osjećaja hladnoće. Kod hipotireoze štitnjača ne proizvodi dovoljne količine hormona, što pak utječe na način na koje naše tijelo koristi energiju.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision