Tuesday, 26. October 2021.
Unsko-sanski kanton 5° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

17. Septembra. 2021. Bosna i Hercegovina
Zašto je Ministarstvo vanjskih poslova BiH pozvalo učesnike rata da ne idu u Srbiju?

Treći dan nakon što je Ministarstvo vanjskih poslova BiH pozvalo bh. građane koji su učestvovali u ratu da ne putuju u Srbiju, nije jasno zašto je uslijedio takav poziv i na čemu se tačno temelji. Nejasnoća je veća nakon informacije da su ministarstva vanjskih poslova BiH i Srbije u svakodnevnom kontaktu. O čemu pričaju, ako ne namjeravaju jačati odnose i štititi prava svih građana?

Iz kabineta ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković kratko samo poručuju da je poziv učesnicima rata da ne putuju u Srbiji uobičajena praksa i procedura, što je upozorenje i preporuka građanima, a ne naredba. Josip Brkić, zamjenik ministrice naglašava kako rasprave o ovom pitanju nije bilo.

“Stručni kolegij Ministarstva vanjskih poslova nije o tome raspravljao. Pitao sam resornog pomoćnika za međunarodne pravne i konzularne poslove, nije mi znao mnogo toga reći i ja vas upućujem na ured ministrice da potražite odgovor, a jasno vam je u kom pravcu to ide”, ističe Brkić.

Iz Ministarstva pravde pojašnjavaju da zakon kojim se omogućava Srbiji da traži i procesuira osumnjičene za ratne zločine na prostoru cijele bivše Jugoslavije, dodatno komplikuje politički ambijent. Nije dovoljna samo deklarativna namjera Srbije, već i poštivanje sporazuma, kao onog iz 2013. godine između tužilaštva BiH i Srbije, kojim se obavezuju da će informisati jedini druge o procesima koji se vode, kaže zamjenik ministra pravde Nezir Pivić.

“Mehanizam zaštite je nemoguć ako neko sa druge strane ne poštuje nikakva pravila i principe. Ako neko ne igra po pravilima i međunarodnim standardima, kako se onda možete pravim putem borit u određenoj situaciji. Što se tiče Ministarstva pravde, u okviru međunarodne pravne pomoći, Ministarstvo samo proslijeđuje zahtjeve pravosuđa”, kaže Pivić.

Vlasti u Srbiji tvrde da je jedino rješenje u razgovoru. Ministar vanjskih poslova ove zemlje kaže da ne želi vjerovati da je neko bio spreman ugroziti odnose BiH i Srbije zloupotrijebivši slučaj Edina Vranja. Potvrdio je da se vode razgovori s Ministarstvom vanjskih poslova BiH, ali detalje ne otkriva.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision