Utorak, 3. Decembra 2019.
Unsko-sanski kanton 19° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

3. Decembra. 2019. Zanimljivosti
Zašto Arapski brojevi izgledaju baš kako ih znamo?

Arapske brojeve, kakve ih danas koristi cio svijet, postavio je Abu Abdulah Muhamed ibn Musa el Horezmi, persijski matematičar, astronom, astrolog i geograf iz 9. vek…

I, dok se svi, bez izuzetka, služimo ovim brojevima, da li ste znali zašto oni izgledaju baš ovako?Arapski brojevi potiču, zapravo, iz Indije. Persijskom naučniku Abu Mašaru pripisuje se uvođenje hinduske aritmetičke nauke sa njenim numeričkim sistemom kao i uvođenje oznake za nulu.

Prevodiocu hinduskih dela Al Fazariju pripada zasluga što je arapski svijet upoznao s hinduskim načinom označavanja brojeva.

Potom je Muhamed el Horezmi, persijski matematičar, svoje astronomske tablice zasnovao na Al Fazarijevom dijelu i objedinio indijski i grčki astronomski sistem i u isto vrijeme dao svoj doprinos.
brojevi ime(crveni uglići -linije pokazuju uglove u brojevima )
Naime, arapski brojevi, onako kako ih danas znamo i pišemo, formiraju se prema broju uglova koji formiraju – 1 ima jedan ugao, 2 ima dva ugla, 3 – tri ugla i tako dalje. Broj 0 (nula) je, da se zaključiti samo, bez uglova.

Inače (engl. zero) -nula, je došla u engleski iz nekog italijanskog oblika, i cipher (nula), koja se pojavila u engleskom oko 200 godina ranije, dolaze od ar. sifr. To je prevod sanskritske riječi koja znači prazan.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision