Subota, 14. Decembra 2019.
Unsko-sanski kanton 16° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

14. Decembra. 2019. Zanimljivosti
Zaštitite organe jabuke od mraza

Mrazevi se u našim agroklimatskim uslovima javljaju uglavnom od oktobra do maja i mogu da oštete organe jabuke, a nekad i da ugroze opstanak kompletnog stabla. Prema vremenu pojave, dijele se na rane (jesenje), zimske i pozne (proljetne).

Najveće štete obično izazivaju kasni mrazevi pa je borba protiv njih i najznačajnija. Najdjelotvornija zaštita jabuke od ove vremenske nepogode postiže se pravilnim izborom sorti i položaja za voćnjak.

Sve o metodama i mjerama njege, rekla nam je Snežana Janjić, diplomirani inženjer voćarstva i vinogradarstva, iz PSSS Užice.

Kako izbjeći štete?

Rani ili jesenji mraz, javljaju se u oktobru i prvoj polovini novembra. Prema njenim riječima, oni nanose manje štete ljetnim sortama nego poznim zimskim sortama jabuke, kao što je npr. Granny smith. “Da bi se smanjile štete, trebalo bi izbjegavati kasno prihranjivanje azotnim đubrivima i pozno navodnjavanje voćnjaka, naročito ako se nalazi na niskim položajima, kao što su doline potoka i manjih rijeka“, objašnjava Janjić.

Zimski mrazevi su normalna pojava na ovim prostorima. Povoljna okolnost je što se oni najjači javljaju za vrijeme najveće otpornosti organa, u toku zimskog mirovanja jabuke.

Sijanac divlje jabuke i vegetativna podloga A2, najotpornije su podloge prema mrazu.

Kako zaštititi voćke od mraza i niskih temperatura

Lisni i cvjetni (mješoviti) pupoljci otporniji su prema zimskim mrazevima nego kod drugog voća. Stabla jabuke mogu da prežive srazmjerno obilna oštećenja drveta i kore, kako kaže, ako tvorno tkivo (kambijum) i lisni pupoljci nisu povređeni izmrazavanjem. Kad se lisni pupoljci otvore i počne porast mladara, radom kambijuma obnavljaju se oštećena tkiva.

Kalemarski vosak protiv mraza

Ako mraz odvoji koru jabuke, potrebno ju je što prije zakucati ekserima sa širokom glavom i premazati kalemarskim voskom. Jače oštećena stabla ovog voća od zimskih mrazeva ne treba orezivati u proljeće, ali zasad bi trebalo obilnije prihraniti azotom, a površinu zemljišta redovno obrađivati i zalivati.

Hladan kalem vosak napravite sami

U cilju suzbijanja mrazeva, poljoprivrednicima se preporučuju posredne, neposredne i naknadne mjere borbe. Među posrednim mjerama zaštite spadaju izbor pogodnog položaja za jabučnjak, izbor otpornih sorti, korištenje visokog debla i nagrtanje snijega oko voćaka“, navodi savjetodavac.

Posredne i indirektne mjere zaštite

Neposredne ili direktne mjere zaštite jabuke su: zamagljivanje, zadimljavanje, orošavanje umjetnom kišom, površinsko navodnjavanje, pokretanje vazduha i zagrijavanje. Ove mjere daju bolje rezultate ako se primjenjuju po tihom, maglovitom i oblačnom vremenu. Među navedenim metodama, najbolju zaštitu pružaju orošavanje i zagrijavanje.

Kako zaštititi voćke od mraza i niskih temperatura

Naknadne mjere podrazumijevaju prskanje biljnim hormonima, kao što su giberelini, naftalin sirćetna kiselina, nakon pojave niskih temperatura. Na taj način podstiče se formiranje ploda jabuke bez oplođenja.

Takođe, povećanje temperature u voćnjaku raznim načinima zadimljavanja poput spaljivanjem slame, piljevine, stvaranjem dimne zavjese, orošavanjem (prskanje procvjetalog voćnjaka vodom iz atomizera ili prskalica). Navedene mjere pokazale su se u praksi voćara kao efikasne metode njege voća.

Štitili voćke od mraza i dobili spektakularan prizor

Najugroženije sorte jabuka

Od kretanja vegetacije pa do oplodnje i formiranja plodova, javljaju se mrazevi, nekada i do kraja maja. Kako kaže ovaj stručnjak, oštećeni plodovi najčešće opadaju ili se na njima formiraju plutaste presvlake koje im u velikoj mjeri umanjuju kvalitet. Dodaje da su najugroženije sorte sa ranijim početkom cvjetanja.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision