Utorak, 10. Decembra 2019.
Unsko-sanski kanton 9° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

10. Decembra. 2019. USK
Zaštita i promocija kestena – edukacije u Bužimu, Cazinu i Velikoj Kladuši
Poljoprivredni zavod Unsko-sanskog kantona u saradnji sa općinama Bužim i Velika Kladuša i Gradom Cazin organizira edukacije u okviru projekta “Zaštita i promocija kestena”, a koji je sufinansiran iz Interreg IPA CBC programa Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora.

Prezentacije su namijenjene pčelarima, ljubiteljima prirode, poljoprivrednicima, učenicima, uposlenima u organima uprave službi za poljoprivredu i ostalim licima koji svoj trenutni ili budući posao pronalaze u uzgoju kestena.

Tema prezentacija je uzgoj kestena, značaj jednog od osnovnih proizvoda za ovaj dio Unsko-sanskog kantona – kestenovog meda, jedinog brendiranog proizvoda te analiza polenovog zrna kao jedan od načina indentifikacije meda.

Kestenove šume predstavljaju jedinstven i bogat prirodni resurs Unsko-sanskog kantona. Imaju višestruki okolišni, ali i ekonomski značaj jer se stablo kestena može koristiti u drvnoj industriji, cvijet kestena za razvoj pčelarstva te proizvod kestena za preradu i finalizaciju proizvoda. Zbog svoje specifičnosti prostiru se na određenim lokalitetima koji su ugroženi uslijed pojave bolesti kestenove ose šiškarice koja se u posljednje dvije godine iz susjedne Hrvatske intenzivno proširila na ovaj kanton. To je bolest koja se brzo širi što za posljedicu ima smanjenje prinosa i širenje drugih bolesti kestena što trajno može uzrokovati izumiranja određenih staništa kestena.

Cilj projekta je povećati zaštitu i upravljanje rizikom kestenovih šuma u prekograničnom području navedenih zemalja.

Prezentacije će voditi predavači sa iskustvom u praski i primjeni znanja: dipl. ing. polj. Bekir Dolić, fitoterapeut i apiterapeut Šefik Rošić, prof. Sulejman Alijagić, dipl. ing. Adijana Jaganjac-Mehadžić.

Edukacija će se održati u sljedeća tri grada:

Bužim, 11.12.2019., 10 sati u Sali JU “Centar za kulturu, sport i informisanje;

Velika Kladuša, 14.12.2019., 10 sati u Sali Vijećnice;

Cazin, 14.12.2019., 14 sati, u Sali JU “Kulturni centar”.

Ovaj je projekt započeo 01.07.2019. i završava 31.12.2019., a ukupna vrijednost mu je 589.558 eura.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision