Utorak, 11. Avgusta 2020.
Unsko-sanski kanton 17° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

11. Avgusta. 2020. Zanimljivosti
Zaštita maline poslije završene berbe za veći prinos sljedeće godine

Zaštita maline – Tretiranje maline nakon završene berbe (sredina jula, tokom avgusta). Poslije obavljene berbe treba ukloniti sve stare, dvogodišnje izdanke, treba odstraniti opalo lišće, oboljele izdanke i sve izdanke sa zadebljanjima koja su nastala kao posljedica oštećenja od prstenara. Njih obavezno iznijeti iz zasada i spaliti.

Nakon berbe potrebno je nastaviti sa navodnjavanjem, jer se tada priprema rod za sljedeću godinu.Takođe, treba izvršiti i jedno tretiranje protiv bolesti i štetočina. Odlični rezultati u zaštiti maline od bolesti i štetočina postižu se kada se nakon berbe izvrši jedan tretman preparatom QUADRIS (za suzbijanje parazita prouzrokovača sušenja izdanaka Didymella applanata, sa dodatkom nekog insekticida (MOSPILAN, CONFIDOR, ACTARA, i dr.) za suzbijanje štetnih insekata.

Nakon desetak dana primjeniti neki od bakarnih preparata: CUPROXAT, BAKARNI KREČ, BLAUVIT, FUNGURAN-OH, KUPRAGRIN, EVEREST, NORDOX, KOCIDE, BAKARNI-OKSI-HLORID BAKROCID, BORDOVSKA ČORBA, i dr.

Zaštita maline poslije berbe obezbjeđuje dobru kondiciju zasada i bolje rezultate sljedeće godine u berbi. Tako osnažena i zaštićena malina će lakše prebroditi zimski period i proljećne mrazeve.

Primjenite i preparate sa cinkom i borom jer će doprinjeti kvalitetnijem formiranja generativnih organa – cvjetnih pupoljaka za sljedeće proljeće. Ojačajte i izdanke koje ste ostavili za sljedeću godinu preparatima sa silicijum koji doprinosi odrvenjavanja izdanaka, da jači dočekaju jesen i zimu

Izvor: PSSS Leskovac , mr Gordana Jovanović

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision