Nedjelja, 31. Januara 2021.
Unsko-sanski kanton 12° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

31. Januara. 2021. Svijet
Wuhan: Stručnjaci WHO posjetili prvo žarište korone

Stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) koji istražuju porijeklo koronavirusa danas su posjetili pijacu Huanan u Wuhanu, prvo žarište epidemije, javili su novinari agencije France Presse.

Ta pijaca, na kojoj su prodavane žive divlje životinje, zatvorena je od januara 2020. i čuvari su danas dozvolili ulaz samo vozilima grupe istraživača WHO.

Stručnjaci WHO počeli su prve direktne susrete sa kineskim naučnicima u petak. Oni su prethodno po dolasku u Kinu bili u dvosedmičnom karantinu i imali kontakte sa kineskim kolegama online.

Stručnjaci WHO, specijalizovani za zdravlje životinja, virusologiju, sigurnost hrane i epidemiologiju, jučer su posjetili dvije bolnice u kineskom gradu Wuhanu, u kojima se liječe pacijenti oboljeli od kovid-19.

Bolnica Djinjintan jedna je od prvih u gradu u kojoj su početkom 2020. godine bili smješteni pacijenti oboljeli od tada nepoznatog virusa i ključni je dio epidemiološke historije bolesti.

Jedan od članova tima WHO, britanski zoolog Peter Daszak objavio je jučer na Twitteru da je posjeta bolnicama bila “važna prilika za direktan razgovor” s medicinarima koji su se borili protiv virusa u kritičnom trenutku.

Prvi direktni sastanci tima s kineskim naučnicima održani su u petak, a istraživači WHO posjetili su još jednu bolnicu u Hubeiju.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision