Prosječne temperature bile su više od 10 stepeni Celzijusa od uobičajenih za to doba godine u arktičkom Sibiru, što je uzrokovalo šumske požare, topljenje leda i rastu globalnih temperatura, što je 2020. godinu obilježilo kao jednu od najtoplijih godina u historiji.

– Ovaj novi arktički rekord jedno je u nizu posmatranja o kojima izvještava Arhiv WMO o vremenskim i klimatskim ekstremnim promjenama i koja aktiviraju zvono na uzbunu zbog klimatskih promjena – navodi generalni sekretar WMO Petteri Taalas u saopćenju.

Verhojansk je otprilike 115 kilometara sjeverno od Arktičkog kruga i ima meteorološku stanicu koja mjeri temperature od 1885. godine, tvrdi WMO.

Glasnogovornica WMO Clare Nullis izjavila je da je rekordno očitanje temperature prvo takve vrste na Arktiku, ali da temperatura od 38 stepeni nikada nije izmjerena na Arktiku.

WMO traga i za brojnim drugim eventualnim toplotnim rekordima, uključujući temperaturu od 54,4 stepena u Dolini smrti u Kaliforniji, što bi moglo predstavljati najviše temperaturno očitanje ikada, i 48,8 stepeni na južnom italijanskom otoku Siciliji ovog ljeta – najvišu temperaturu ikada izmjerenu u Evropi.

Taalas je kazao da WMO nikada nije imao toliki broj istraga eventualnih temperaturnih rekorda u isto vrijeme i da će trebati vremena za njihovu verfikaciju. Agencija tvrdi da je Arktik među regijama koje se najbrže zagrijavaju u svijetu, po stopi dvostruko višoj od globalnog prosjeka, prenosi AP.