Subota, 6. Juna 2020.
Unsko-sanski kanton 25° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

6. Juna. 2020. Svijet
Washington večeras očekuje jedan od najvećih protesta ikada, s desecima hiljada ljudi

Vlasti u glavnom gradu Sjedinjenih Američkih Država očekuju u subotu najveći protest do sada protiv policijske brutalnosti od ubistva Georgea Floyda u Minneapolisu.

Washington je proteklih nekoliko sedmica bio poprište svakodnevnih protesta i uglavnom su bili mirni, a ljudi su marširali od Bijele kuće do Kapitola i Lincolnovog memorijala, prenosi AP.

Očekuje se da će na današnjem protestu biti puno veći broj ljudi. Vojni sekretar Ryan McCarthy rekao je novinarima u petak da lokalni zvaničnici predviđaju između 100.000 i 200.000 učesnika.

Šef uprave Metropolitanske policije Peter Newsham nije želio predviđati broj demonstranata, ali smatra da će ih biti manje nego tokom Marša za žene 2017. godine na kojem je prisustvovalo milion ljudi.

Ovaj protest će uslijediti nakon što je donesena odluka da Nacionalna garda prestane nositi oružje s ciljem smanjenja tenzija.

Tokom demonstracija u četvrtak i petak nije bilo niti jednog hapšenja, a gradonačelnica Washingtona Muriel Bowser ukinula je policijski sat koji je bio na snazi od ponedjeljka. Rekla je da će u subotu ujutro odlučiti hoće li policijski sat biti ponovo uveden.

Policiji zabranjeno stiskanje vrata i gušenje osumnjičenih

Pregovarači grada Minneapolisa dogovorili su s predstavnicima države da se zabrani policiji upotreba stiska i gušenja nad osumnjičenim te zahtijevaju od policije da prijave i intervenišu kada pripadnik policije bude svjedok neovlaštene upotrebe sile.

To su dio dogovora između pregovarača i Odjela za ljudska prava Minnesote, koji je ove sedmice pokrenuo istragu o građanskim pravima kao odgovor na smrt Georgea Floyda. Očekuje se da će Gradsko vijeće sporazum odobriti kasnije u petak.

Sporazum, koji će biti na snazi na sudu, zahtijeva od bilo kojeg pripdanika policije, bez obzira na dužnost ili čin, da odmah prijavi svom zapovjedniku ili nadređenom upotrebu sile – gušenja ili stiska, javio je AP.

Svaki policajac koji vidi drugog policajca da počini bilo kakvu neovlaštenu upotrebu sile, uključujući bilo kakav pritisak na vrat osumnjičenog, mora intervenisati usmeno, pa čak i fizički.

Ako to ne urade, bit će podložni istoj disciplinskoj mjeri kao da su i sami upotrijebili prekomjernu silu

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision