Petak, 11. Oktobra 2019.
Unsko-sanski kanton 19° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

11. Oktobra. 2019. Svijet
Von der Leyen pozvala na brže formiranje Evropske komisije

Nakon što francuska kandidatkinja za povjerenicu u novoj Europskoj komisiji nije prošla na saslušanju u Europskom parlamentu, novoizabrana predsjednica EK-a Ursula Von der Leyen pozvala je sve strane da brzo djeluju u cilju formiranja novog sastava EK-a.

Europski parlament je ranije odbacio francusku kandidatkinju za povjerenicu za unutarnje tržište i obrambenu industriju Sylvie Goulard, blisku suradnicu francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, nakon drugog saslušanja, što bi moglo dovesti do kašnjenja u potvrđivanju nove ekipe Ursule Von der Leyen, javlja agencija dpa.

“Ne smijemo izgubiti iz vida što je na kocki: sljedećih pet godina bit će odlučno razdoblje za Europu u teškom globalnom okruženju. Europa se mora pozabaviti Brexitom, trgovinskim prijeporima i sukobima u svom neposrednom susjedstvu”, kazala je Von der Leyen, prenosi Hina.

Zastupnici nezadovoljni na saslušanju

“Ulog je velik i stoga je sada neophodno, zajedno s EP-om, ubrzati postupak kako bi Europa mogla brzo djelovati”, dodala je predsjednica EK-a.

Goulard je treća od 26 kandidata koje Europski parlament nije potvrdio.

Bliska suradnica Macrona je u četvrtak morala na dodatno saslušanje, jer nakon prvog, održanog prošli tjedan, zastupnici nisu bili zadovoljni njezinim nastupom.

Nakon dodatnog saslušanja, članovi dvaju odbora pred kojima je saslušavana – Odbor za jedinstveno tržište i Odbor za industriju – većinom su glasova odbacili njezinu kandidaturu.

U tajnom glasanju dobila je samo 29 glasova, a protiv je bilo 82.

Dvije istrage protiv kandidatkinje

Čelnica socijalista u EO-u Iratxe Garcia se u međuvremenu oglasila i kazala da ju, suprotno tvrdnji Macrona, Von der Leyen nikada nije konzultirala u vezi s Goulard.

Konačnu odluku o rezultatima saslušanja donosi Konferencija predsjednika, koja čine predsjednik EP-a i šefovi političkih skupina, ali teško je očekivati da će vodstvo EP-a ići protiv odluke donesene tolikom većinom u odborima.

Protiv Goulard se vode dvije istrage, jedna u Francuskoj, a jednu vodi Ured EU-a za borbu protiv prijevara – OLAF, zbog sumnje da je sudjelovala u sustavu fiktivnog zapošljavanja članova svoje stranke kao asistenata zastupnika u EP-u.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision