Četvrtak, 26. Septembra 2019.
Unsko-sanski kanton 24° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

26. Septembra. 2019. USK
Vlast u Krajini na klimavim nogama: SDA sa SBB-om i DF-om radi na formiranju nove većine

Skoro godinu dana nakon općih izbora u BiH, u Unsko sanskom kantonu se, prema trenutnom razvoju događaja, sprema i prva rekonstrukcija vlasti i sklapanje nove parlamentarne većine.

Trenutno vlast u USK čini šest stranaka koje predvodi A-SDA, koja i ima premijersku funkciju i šest zastupnika u Skupštini USK. U vlasti još učestvuju Pomak koji ima dva zastupnika, SBB dva, SDP četiri, Naša stranka jednog i Nezavisni blok jednog.

Ipak, već duži period se špekuliše o mogućnosti pravljenja nove vlasti u tom kantonu.

Danas je bila zakazana 8. redovna sjednica Skupštine USK, ali je ranije sazvan kolegij na kojem je donesena odluka o odgađanju današnje sjednice. Zastupnici većine su to pravdali tim da su materijali za sjednicu preobimni i da se nisu stigli pripremiti te da određeni broj zastupnika nije došao na sjednicu.

“Jasno je da parlamentarna većina u USK više ne postoji, a mi smo na to i ranije ukazivali, jer je parlamentarna većina u USK od šest stranaka svedena na ispunjavanje želja i da to ne može opstati jer ne može rješavati konkretne probleme građana. Mi smo bili uvjereni da će se ovo desiti”, kazao nam je Jasmin Musić, šef Kluba SDA u Skupštini.

Dodaje da će SDA u USK u narednom periodu raditi na sklapanju nove skupštinske većine te da su neki razgovori već obavljeni.

“Naše opredjeljenje je da ta većina bude kompatibilna s partnerstvom na federalnom i državnom nivou, odnosno sa SBB-om i DF-om. Vodimo razgovore i s još nekim strankama zastupljenim u Skupštini USK kako bismo napravili novu većinu koja će se baviti radom, programom i rješavanjem problema građana, a ne ispunjavanjem želja. Mi smo sigurni da ćemo sastaviti novu većunu, a o tome ćemo u narednim danima upoznati javnost. Želimo napraviti vladu koja ima direktnu poveznicu s višim nivoima vlasti, kako bismo realizirali važne projekte”, istakao je Musić.

Poručio je da očekuje definiranje saradnje s DF-om i SBB-om, naglašavajući da u Skupštini USK postoje još neke stranke koje su zainteresirane za učešće u novoj vladajućoj većini.

Kako nezvanično saznajemo, za učešće u vlasti i novoj skupštinskoj većini u Krajini zainteresirani su i iz Laburističke stranke (3 zatsupnika), ali i Pomaka i još nekih stranaka. Za većinu je potrebno 16 ruku u Skupštini, a SDA ima 9 te ukoliko bi dogovorili većinu sa SBB-om (2), DF-om (2), Pomakom (2) i Laburistima (3), evidentno je da bi imali i više nego dovoljno za novu većinu.

U novu vlast koju bi mogla predvoditi SDA ne žele SDP i A-SDA. Ipak, nezvanično bi i jedan zastupnik SDP-a u narednom periodu mogao preći u Bh. Socijaldemokrate koji su do sada opredijeljeni za koaliciju sa SDA.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision