Četvrtak, 18. Aprila 2019.
Unsko-sanski kanton 9° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

18. Aprila. 2019. USK
Vlada USK: Predložene izmjene Zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju
Na jučerašnjoj 30. redovnoj sjednici Vlade Unsko-sanskog kantona predložene su izmjene Zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju resornog ministarstva.

Naime, prema postojećim rješenjima dosad nisu jasno bile definirane procedure promjena školskih odbora i direktora, što je bio i razlog da se i ide u izmjene.

“Zakon o osnovnom i općem srednjem odgoju i obrazovanju usvojen je 2004. godine, a kojim su ostvarene zakonske mogućnosti za provođenje reforme osnovnog i općeg srednjeg odgoja i obrazovanja na području Kantona, a čiji je osnovni cilj unaprjeđenje i poboljšanje kvaliteta u ovoj oblasti. Tokom primjene Zakona pokazali su se određeni nedostaci, a posebno neefikasnost pojedinih zakonskih rješenja pa je neophodno donijeti izmjene i dopune Zakona. Predložene izmjene Zakona omogućavaju imenovanje, razrješenje i sankcionisanje školskih odbora i direktora osnovnih škola koji su odgovrni za upravljanje, odnosno rukovođenje ovim ustanovama, a koji su, u obavljanju dužnosti, kršili zakonske i podzakonske propise koji uređuju ovu oblast, a posebno pedagoške standarde i normative za osnovno obrazovanje. Evidentno je, prema dosadašnjoj analizi stanja u ustanovama predškolskog, osnovnog i srednjeg odgoja i obrazovanja na području Unsko-sanskog kantona, da je u osnovnim školama uočen velik broj propusta i postupanja suprotno pozitivnim zakonskim propisima, a posebno kršenje pedagoških standarda prilikom formiranja broja odjeljenja. Evidentiranim kršenjem pedagoških standarda pričinjena je šteta za budžet Unsko-sanskog kantona koja bi na godišnjem nivou mogla doseći i iznos od nekoliko miliona konvertibilnih maraka”, obrazložio je ministar Damir Omerdić.

U cilju postizanja racionalizacije troškova, efikasnosti i ekonomičnosti postupaka javnih nabavki, predloženim zakonskim rješenjem daje se ovlaštenje Vladi za donošenje odluke kojom će se regulisati pitanje centralizacije javnih nabavki, potrebe srednjih škola koje imaju status javnih ustanova na području Kantona, kao i obim i vrste postupaka i nadležnost organa za provođenje nabavki.

Uz ove izmjene kojim bi se izbjegle situacije grubog kršenja propisa, poput posljednjeg slučaja u Sanskom Mostu, pojednostavljuju se i procedure prelaska nastavnika i profesora, koji su na listi tehnološkog viška, iz jedne ustanove u drugu. Predložene izmjene uskoro će se u formi prijedloga naći pred skupštinskim poslanicima.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision