Petak, 21. Februara 2020.
Unsko-sanski kanton 7° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

21. Februara. 2020. Bosna i Hercegovina, USK
Vlada FBiH dodijelila 30 miliona za zdravstvo,USK i ZDK ostali uskraćeni
Federalna vlada usvojila je Program utroška s kriterijima raspodjele sredstava “Tekući transfer drugim nivoima vlasti i fondovima – Transfer za sanaciju zdravstvenih ustanova u FBiH “, utvrđenih u Budžetu Federacije BiH za 2020. godinu, u iznosu od 30.000.000 KM.

Odobrena je raspodjela zdravstvenim ustanovama u FBiH čiji je osnivač Federacija BiH i to Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar i Univerzitetsko kliničkom centru Tuzla po 10.000.000 KM.

Svrha programa je osiguravanje dostignutog nivoa standarda sigurnosti i kvaliteta zdravstvenih usluga sekundarnog i tercijernog nivoa zdravstvene zaštite koje se pružaju pacijentima s cijelog teritorija Federacije BiH kroz održavanje i poboljšanje likvidnosti javnih zdravstvenih ustanova čiji je osnivač Federacija BiH, zadovoljavanje zdravstvenih potreba pacijenata s cijelog teritorija Federacije BiH, a koji su korisnici zdravstvenih usluga javnih zdravstvenih ustanova čiji je osnivač Federacija BiH, tipa sveučilišno-kliničkih bolnica, osiguranje kontinuiranog pružanja sigurnih i kvalitetnih zdravstvenih usluga sekundarnog i tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite u ovim javnim zdravstvenim ustanovama.

U okviru ovog programa sredstvima transfera će biti izmiren dio dospjelih obaveza po osnovu nabavke lijekova i drugog potrošnog materijala, te servisiranje i nabavljanje neophodne medicinske opreme zbog dotrajalosti, neophodnih za osiguravanje kontinuiteta u pružanju zdravstvenih usluga u ovim javnim zdravstvenim ustanovama.

Ova sredstva bit će isplaćivana mjesečno, a na osnovu zahtjeva korisnika sredstava.

Sramno je da se ovako diskriminatorski dijele sredstva, a da recimo USK ili ZDK, koji takodjer imaju kantonalne bolnice nisu dobili niti jedne KM. Posebno je sramno da u toj Vladi FBiH sjede ministri iz tih kantona Šemsudin Dedić iz USK i Amir Zukić iz ZDK koji podrže ovakvu raspodjelu, bez da osiguraju 1 KM za svoje izborne jedinice i baze iz kojih dolaze. Sramotno je to i sigurno će birači znati to kazniti.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision