Tuesday, 25. January 2022.
Unsko-sanski kanton -5° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

4. Decembra. 2021. Bosna i Hercegovina
Vijeće Evrope: Presudu Sejdić-Finci implementirati prije izbora

Komitet ministara Vijeća Evrope je usvojio rezoluciju u kojoj poziva vlasti i političke lidere Bosne i Hercegovine da postignu konsenzus o neophodnim amandmanima na Ustav i izborno zakonodavstvo zemlje kako bi opći izbori zakazani za oktobar sljedeće godine bili održani u punoj saglasnosti sa presudama Evropskog suda za ljudska prava.

U rezoluciji se ističe da je od “presudnog značaja” da se Bosna i Hercegovina u potpunosti pridržava presuda Suda po pitanju pet predmeta na osnovu tužbi Derve Sejdića i Jakoba Fincija.

“Komitet je sa velikom zabrinutošću konstatovao da će, ukoliko država ne preduzme nikakve mjere 12 godina nakon presude Sejdić i Finci i uprkos ponovljenim pozivima na napredak, četvrti izbori biti održani prema sadašnjem diskriminatornom sistemu, čime se očito krši Evropska konvencija o ljudskim pravima”, stoji u saopćenju Vijeća Evrope.

Navodi se da se Interresorna radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH nije sastala od 23. jula 2021. Godine, te se pozivaju svi akteri uključeni u ovaj proces da osiguraju da grupa nastavi sa radom kao prioritet .

Komitet je napomenuo da je Vijeće Evrope spremno pomoći vlastima u BiH, pozivajući ih da iskoriste svu stručnost Vijeća Evrope, posebno Venecijansku komisiju, kako bi se brzo postigao konsenzus o izbornoj reformi.

Navodi da će Komitet ministara ove slučajeve ponovo preispitati u martu 2022.

“Ukoliko do tada ne bude postignut konkretan napredak, Komitet je potvrdio svoju spremnost da preduzme nove radnje kako bi osigurao da se Bosna i Hercegovina u potpunosti i efikasno pridržava svojih obaveza koje proizilaze iz presude Evropskog suda za ljudska prava”, stoji u saopćenju.

(Vijesti.ba)

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision