Saturday, 13. August 2022.
Unsko-sanski kanton 14° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

2. Novembra. 2021. Svijet
Više od 100 svjetskih čelnika za okončanje krčenja šuma do 2030. godine

Više od 100 svjetskih čelnika kasno navečer u ponedjeljak obećalo je da će do kraja desetljeća zaustaviti i preokrenuti trendove u krčenju šuma i degradaciji tla, a što će biti podržano i s 19 milijardi dolara javnih i privatnih sredstava.

Deklaracija o korištenju šuma i zemljišta pokrivat će šume ukupne površine veće od 13 miliona četvornih milja, a zajedničku izjavu na konferenciji o klimatskim promjenama Ujedinjenih naroda (COP26) koja se održava u Glazgovu između ostalih su podržali i Brazil, Indonezija i Demokratska Republika Kongo, na čijim teritorijima se nalaze velika prostranstva tropskih kišnih šuma.

U ime čelnika zemalja o deklaraciji je izvijestio ured britanskog premijera Borisa Džonsona (Johnson), koji je utvrdio da je ovo sporazum bez presedana.

– Imat ćemo priliku okončati dugu historiju čovječanstva kao osvajača prirode i umjesto toga postati njezin čuvar – izjavio je Džonson.

Prema neprofitnoj organizaciji World Resources Institute (WRI), šume apsorbiraju otprilike 30 posto emisije ugljičnog dioksida.

Ipak, ovaj “prirodni klimatski tampon” brzo nestaje, a prema podacima WRI-ja, svijet je u 2020. izgubio 258 hiljada četvornih kilometara šume, što je područje veće od Ujedinjenog Kraljevstva.

Najvažniji cilj konferencije u Glazgovu je donijeti odluke kojima bi se rast temperature zadržao na maksimalno 1,5 stepeni u odnosu na predindustrijsko razdoblje, pri čemu znanstvenici kažu da će šume i takozvana “rješenja temeljena na prirodi” biti od vitalnog značaja za postizanje tog cilja.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision