Subota, 18. Jula 2020.
Unsko-sanski kanton 1° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

18. Jula. 2020. USK
Veliko zanimanje za upis na Bihaćki univerzitet

Univerzitet u Bihaću proteklih je godina imao problem manjka studenata. Međutim, ove godine su zadovoljni brojem prijavljenih srednjoškolaca koji žele studirati u Bihaću.

Vlada kantona odlučila je ukinutI odsjeke na kojima ne bude prijavljeno makar 70 posto od planirane upisne kvote. Kako sada stvari stoje, za takvim potezima neće biti potrebe jer zanimanje za Bihaćki univerzitet odavno nije bilo veće.

Već na prvom upisnom roku prijavljeno je više od 70 posto odobrene kvote, odnosno 324 buduća studenta, neki su odsjeci već popunjeni. Na Tehničkom fakultetu popunjene su kvote na, mašinskom, građevinskom i odsjeku elektrotehnika-informatika. Pretpostavka je da je ovako dobar rezultat posljedica zatvaranja granica i nemogućnosti odlaska na studije u inoizemstvo, gdje su brojni studenti iz Krajine odlazili.

– Preporučivali bismo studentima koji planiraju odlazak vani da upišu samofinacirajući način studiranja i obično bi se ta kvota popunila na prvom roku. Ove godine nije popunjena, mislim da je značajan broj naših srednjiškolaca odlučio ostati ovdje – objašnjava Atif Hodžić, dekan Tehničkog fakulteta u Bihaću.

Biotehnički iako jedini takav fakultet u BiH već godinama ima problem manjka kandidata. Ipak ove godine su zadovoljni.

– Gledajući i ostale odsjeke, nadam se da bismo mogli imati bolju situaciju nego prethodnih godina – kaže Husein Vilić, dekan Biotehničkog fakulteta.

Upisni rok trajat će konstantno do septembra, kao bi se omogućio upis i studentima koji su možda pokušali na drugim fakultetima pa se predomislili, ali i sačuvala radna mjesta i sami Univerzitet u Bihaću.

 Preuzeto sa portala:federalna.ba

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision