Nedjelja, 1. Decembra 2019.
Unsko-sanski kanton -1° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

1. Decembra. 2019. Svijet
Velika očekivanja od nove Evropske komisije i čelnice Ursule von der Leyen
Von der Leyen, koja je izabrana u julu, imala je težak zadatak u posljednjim sedmicama da finalizira svoj tim komesara, od kojih se svaki bira na petogodišnji mandat u svom portfelju. Početak rada njenog tima već je odgađan nakon odbijanja imenovanja troje evropskih komesara.

Političarka koja je dugo smatrana vjerovatnom nasljednicom Angele Merkel je doktorica, ima sedmero djece i lojalna je politici njemačke kancelarke u čijoj vladi je šest teških godina bila ministrica odbrane. Njen dolazak na EU scenu bio je trnovit zbog slabe podrške u Evropskom parlamentu, no ipak nakon nekoliko sedmica zakulisnih dogovora izašla je kao pobjednica.

Zagovornica “Sjedinjenih Evropskih Država”

Presudila je podrška francuskog predsjednika Emmanuela Macrona koji cijeni njenu saradnju u francusko-njemačkim pitanjima vezanim uz odbranu u vrijeme produbljivanja raskola između Berlina i Pariza.

Ova liderka rođena u Briselu tečno govori francuskim i engleskim jezikom, a diplomirala je na Londonskoj školi ekonomije te njegovala mrežu kontakata u Evropi i preko Atlantika. Jaka je zagovornica većeg njemačkog angažmana na svjetskoj sceni i boljih EU integracija. U prošlosti je zagovarala “Sjedinjene Evropske Države”.

AFP navodi da je privukla možda i najviše animoziteta zbog svog stila “najbolje u klasi”, super mame sa željeznom disciplinom i zbog savršene frizure koja nervira neke glasače.

Von der Leyen je jedina članica kabineta Merkelove koja je tamo od početka 2005. godine. Prvo je vodila Ministarstvo za porodičnu politiku, a potom i Ministarstvo rada. Ona je 2013. godine postala prva njemačka ministrica odbrane, što je izuzetno težak položaj s obzirom na osjetljive odnose poslijeratne Njemačke sa vojnim poslovima i česte propuste u odbrambenoj sferi. Tokom njenog mandata Njemačka je rasporedila trupe u misijama od Afganistana do Malija, privlačeći čestu političku paljbu američkog predsjednika Donalda Trumpa koji je smatrao da Berlin nedovoljno troši na vojsku.

Suočila se i sa skandalima krajnje desničarski nastrojenih ekstremista u vojsci, kontroverznim ugovorima s poslovnim konsultantima i troškovima, uključujući obnovu starog pomorskog plovila.

Jednom su je zbog njenog stila nazvali “solistkinjom”, a nedavna anketa lista Bild am Sonntag pokazala je da je druga najmanje popularna članica kabineta Angele Merkel.

Šta očekuju zemlje članice i zemlje kandidatkinje

Njemačka kancelarka pozvala je novu EU komisiju da se što prije pozabavi trgovinskim pregovorima sa SAD-om. Poručila je da je mandat EU vrlo ograničen jer neke države članice ne žele pregovarati o poljoprivredi. To je u prošlosti posebno sprečavala Francuska.

Izvoz je pokretačka snaga njemačke ekonomije, a SAD njeno najveće izvozno odredište.

Francuska ima dug spisak zahtjeva za novu Evropsku komisiju i velika očekivanja od Ursule von der Leyen. Novi Generalni direktorat posvećen odbrambenim i sigurnosnim pitanjima formiran je nakon francuskog pritiska, ali to je daleko od dovoljnog. Pored rada na novom odbrambenom fondu i industrijskoj strategiji u svemiru te odbrani, Francuska također želi mijenjati EU pravila vezana za konkurentnost, poboljšati klimatsku viziju, ublažiti stav o budžetu i osigurati veća opća ulaganja.

Zvanični Brisel ima zahtjeve vezane za klimu i socijalnu pravdu u Evropi, dok Madrid također brine o pitanjima vezanim uz klimu i globalno zagrijavanje. Italiju brinu investicije, promocija cirkularne ekonomije i novi načini kako se pozabaviti pitanjem migracija.

Kad je riječ o Grcima, i njih brine pitanje migracija i zahtijevaju više solidarnosti EU članica i komisije očekujući reforme Dablinskog sporazuma o procedurama za dobijanje azila.

Kad je riječ o Sloveniji i Hrvatskoj, Euractiv navodi očekivanja novog slovenskog premijera Marjana Šareca da će nova Evropska komisija poštivati vladavinu zakona, a ne stranačke linije, s jasnim nagovještajem stava da je prethodna komisija sa Jean-Claudeom Junckerom na čelu favorizovala Hrvatsku u sporovima između Zagreba i Ljubljane.

Hrvati se, na drugoj strani, pripremaju za prvo predsjedavanje EU-om i računaju na pomoć nove Evropske komisije. Pregovori o višegodišnjem finansijskom okviru su im glavni interes, a nadaju se da će nova komisija održati politiku proširenja na Zapadni Balkan.

Sarajevo i Beograd od nove Evropske komisije očekuju otvorena vrata i dodatne poticaje na putu regije ka EU, kao i uključivanje zemalja kandidata u sve buduće rasprave o budućnosti Evrope i promjenama u procesu proširenja. Kako je kazala Nataša Dragojlović, srbijanska koordinatorica Nacionalnog konventa o EU, zemlje Zapadnog Balkana zaslužuju isti nivo podrške kao i sve zemlje istočne Evrope koje su se ranije pridružile EU.

Ključan kandidatski status BiH

I političari u BiH su svjesni da je ključno da ostanu aktivan kandidat za EU, odnosno da samo kandidatski status može održati EU integracije aktivnim.

Von der Layen slovi za zagovornicu proširenja EU. U nedavnoj izjavi kada je stupila na dužnost poručila je: “Moramo pokazati našim prijateljima na Zapadnom Balkanu da dijelimo isti kontinent, istu historiju, kulturu i dijelit ćemo istu sudbinu. Naša vrata ostaju otvorena”.

Ipak, ovaj plan naišao je na probleme Macronovim stopiranjem procesa za Albaniju i Sjevernu Makedoniju.

Od dva glavna igrača, Njemačke i Francuske u velikoj mjeri će zavisiti i budući odnosi i poruke iz Evropske unije.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision