Wednesday, 12. May 2021.
Unsko-sanski kanton 18° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

19. Decembra. 2020. Svijet
Velika Britanija i EU ulaze u kritični period pregovora, dva dana do konačne odluke

Dogovori oko Brexita, tačnije, trgovinskog sporazuma između Velike Britanije i Evropske unije (EU) se nastavljaju čime se ulazi u “kritični period pregovora” što znači da je ostalo još dva dana do konačne odluke.

Ove dvije strane se sukobljavaju oko pristupa britanskim ribolovnim vodama i nivoima kvota, a pregovarač za EU Michel Barnier je kazao da se bliži trenutak istine te da je ostalo još sami nekoliko sati za potencijalno potpisivanje sporazuma.

Ta sporna tačka oko pregovora podrazumijeva da se u Briselu najviše govori o potrebi uvođenja novog ribolovnog aranžmana.

Barnier je naglasio da se ranije susreo sa ministrima ribolova iz države EU kako bi s njima razgovarao o stalnim razmimoilaženjima oko tog pitanja.

Britanski premijer Boris Johnson je obećao da će nastaviti pregovore, ali je dodao da postoje brojne “praznine” i nedostaci koji se tek moraju premostiti.

Stariji europarlamentarci Evropskog parlamenta su, s druge strane, naveli kako neće “požuriti” sa potpisivanjem sporazuma te da žele vidjeti bilo kakav njegov tekst do nedjelje ukoliko se želi da on bude odobren do kraja godine.

Kako je i ranije utvrđeno nakon Brexita, Velika Britanija će prestati slijediti trgovinska pravila EU za dvije sedmice, tačnije 31. decembra.

Ukoliko do 1. januara ne bude postignut sporazum, ove dvije strane će se oslanjati na pravila Svjetske trgovinske organizacije (WTO) kada je riječ o upravljanju izvozom i uvozom. To podrazumijeva naknade za robu koja se prodaje i kupuje što bi moglo dovesti do povećanja cijena, piše BBC.

Oni su se sukobili najviše oko vremena koje će biti potrebnšo za uvođenje novih aranžmana nakon što Velika Britanija napusti zajedničku ribolovnu poltiiku.

Velika Britanija predvođena glavnim pregovaračem Davidom Frostom, insistirala je na tome da se suverena prava nad njenim vodama moraju poštovati od prvog dana i da njene flote moraju zadržati mnogo veći udio u vlastitom ribolovu.

EU, s druge strane, insistira na mnogo dužem prijelaznom periodu sa garancijama o pristupu i načinu raspodjele ulova.

Barnier, pregovarač za EU je u petak upozorio da će Velika Britanija, ukoliko želi smanjiti pristup ribolovnim vodama EU i zadržati svoje suvereno pravo, morati nametnuti nove uslove pristupu britanskih firmi koji se nalaze na zajedničkom tržištu robe.

Kao odgovor na to, premijer Boris Johnson je kazao da je britanska strana voljna pregovarati, ali da je trenutna situacija trška te je pozvao EU da iznese nove prijedloge koji priznaju autonomiju Velike Britanije.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision