Četvrtak, 16. Jula 2020.
Unsko-sanski kanton 0° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

16. Jula. 2020. Zanimljivosti
Vaza izrađena za kineskog cara prodata za devet miliona dolara

Riječ je o rijetkom predmetu iz 18. stoljeća koji se 50 godina nalazio u jednoj izolovanoj kući u centralnoj Evropi u kojoj su bili psi i mačke, navodi CNN.

Vaza je specifična po tome što je napravljena za kineskog cara Qianlonga koji je vladao 60 godina.

“Nevjerovatno je da je ovaj izuzetni predmet bio više od pola vijeka u jednoj kući okruženoj ljubimcima”, istakao je čelnik Sotheby'sa u Aziji Nicolas Chow.

Posebnost vaze se ogleda i u njenom dizajnu i materijalima koji su korišteni za njenu izradu. Pretpostavlja se da je vlasnica vazu nasljedila u svojim 80-im godinama.

“U njenoj sobi smo zatekli mnoštvo kineskih djela koja je nasljedila. Među njima su hodale i četiri mačke. Posebno je vlasnica govorila o vazi na ormaru, dragocjenom predmetu za koji je znala da je nešto posebno i vrijedno”, ispričao je konsultant Sotheby'sa Johan Bosch van Rosenthal.

Po pronalasku, vazu su pregledali stručnjaci. Prije toga se nalazila u Palati nebeske čistoće, dijelu Zabranjenog grada. Car je za vaznu smatrao da ima izniman dizajn.

Nevjerovatno je da je istu ovu vazu Sotheby's 1954. prodao na aukciji za samo 56 dolara. Kasnije je preprodata za malo više od sto dolara. Imenovana je po kolekcionaru Harryju Garneru Reticulatedu koji je bio njen vlasnik do aukcije iz 1954.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision