Wednesday, 22. September 2021.
Unsko-sanski kanton 4° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

27. Maja. 2021. Bosna i Hercegovina
Valentin Inzko podnio ostavku, novi visoki Kristijan Šmit predstavnik dolazi 1. augusta

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko danas je podnio ostavku koju je prihvatio Upravni odbor Vijeća za provedbu mira u BiH. Ostavka stupa na snagu 1. augusta, kada će na dužnost stupiti novi visoki predstavnik. A novi visoki predstavnik u našoj zemlji bit će Nijemac Christian Schmidt.

“Danas su u Sarajevu ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira službeno imenovali Christiana Schmidta za sljedećeg visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, nakon što ga je za to mjesto kandidirala Njemačka”, kazali su iz OHR-a. Rusija je bila protiv ove odluke.

“Upravni odbor se raduje saradnji s gospodinom Schmidtom, nakon što prvog аugusta 2021. preuzme dužnost visokog predstavnika, kada će ostavka gospodina Inzka stupiti na snagu. Upravni odbor PIC-a zahvaljuje Njemačkoj na inicijativi i uvjeren je da će gospodin Schmidt ubrzati ispunjenje uslova i ciljeva iz programa 5+2 i doprinijeti stabilnosti u BiH, tako što će osigurati dosljednu provedbu civilnih aspekata Općeg okvirnog sporazuma za mir. Odluka Upravnog odbora PIC-a dodatno naglašava opredijeljenost za teritorijalni integritet BiH”, saopćeno je iz OHR-a.

OHR će sada obavijestiti generalnog sekretara Ujedinjenih nacija o odluci Upravnog odbora PIC-a. Do sada je Vijeće sigurnosti UN-a potvrđivalo imenovanje novog visokog predstavnika.

Tako će Valentin Inzko, Austrijanac koji je u BiH službovao 12 godina, napustiti našu zemlju. Njegov mandat je obilježen uglavnom ne pretjerano aktivnom politikom u smislu nametanja rješenja. On nije ni imao naročitu međunarodnu podršku da aktivnije djeluje, pa je Inzko uglavnom odrađivao posao kroz praćenje situacije i podnošenje izvještaja.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision