Thursday, 1. December 2022.
Unsko-sanski kanton 3° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

29. Juna. 2021. Svijet
Vakcine “Moderne” i “Pfizera” daju zaštitu koja traje doživotno

Nova studija objavljena u ponedjeljak u časopisu “Nature” sugerira da je moguće da vakcine protiv Covida-19 koja su napravile tvrtke “Pfizer” i “Moderna” pružaju doživotnu zaštitu od te bolesti, prenosi “New York Times”.

Naučnici su otkrili da su osobe koje su primile obje doze bilo kojeg od tih vakcina razvile snažan i postojan imunološki odgovor na covid. Uz to, pokazalo se da su neutralizirajuća antitijela koja proizvode učinkovita u borbi protiv dvije varijante koronavirusa SARS-CoV-2.

To znači da bi primatelji tih vakcina mogli imati dugotrajan imunitet, višegodišnji pa čak i doživotni, te da se neće morati ponovo vakcinisati, čak ni u slučaju da koronavirus dodatno mutira u nove varijante.

Izdržljiva imunost

– Izdržljiva imunost koju stvaraju ove vakcine dobar je znak”, rekao je dr. Ali Ellebedy, imunolog sa Univerziteta “Washington” u St. Louisu te vodeći autor spomenute studije.

U istraživanju učinkovitosti Pfizerove i Modernine vakcine protiv covida-19 učestvovala je 41 osoba, od kojih je osam prethodno bilo zaraženo covidom.

Naučnici su u sklopu istraživanja proučavali limfne čvorove, žlijezde koje proizvode memorijske limfocite B, stanice imunološkog sustava koje pamte prijetnje s kojima se čovjek susreće.

Zahvaljujući tim stanicama, čovjekov imunološki sustav može brže distribuirati antitijela za ponovnu borbu s tom istom prijetnjom. Također, ako antitijela ponestane, memorijski limfociti B mogu proizvesti još. Memorijski limfociti B krvotokom čovjek mogu cirkulirati godinama, pa čak i desetljećima, prenosi Jutarnji list.

Nakon što se neko vakciniše protiv covida-19 ili ga preboli, u limfnim se čvorovima oformi germinativni centar, mjestu gdje se zreli limfociti B uzgajaju, diferenciraju i mijenjaju gene svojih antitijela tijekom normalne reakcije organizma na infekciju.

Germinativni centri

Naučnici su iz limfnih čvorova učesnika istraživanja pet puta uzimali uzorke – tri, četiri, pet, sedam i 15 tjedana nakon primanja prve doze vakcine

Istraživanje je pokazalo da su germinativni centri učesnici istraživanja bili dosta aktivni i četiri mjeseca nakon primanja vakcine te da broj memorijskih limfocita B koji su zapamtili covid-19 nije pao.

Germinativni su centri kod većine vakcina najaktivniji tokom dvije sedmice nakon imunizacije, a potom im produktivnost padne.

– Činjenica da su reagirali i četiri mjeseca nakon vakcinisanja zaista je jako dobar znak – rekao je Ellebedy.

Iako su u studiji učestvovale osobe koje su primile “Pfizerovu” vakcinu, Ellebedy je rekao da bi se iste spoznaje mogle primijeniti i na “Moderninu” vakcinu jer su te dvije vakcine napravljena pomoću iste tehnologije, tehnologije glasničke RNK (mRNK).

Studija nije obuhvatila vakcinu kompanije “Johnson & Johnson”, a Ellebedy je rekao da sumnja da bi imunološki odgovor nakon te vakcine bio toliko jak jer je ono napravljeno pomoću drukčije tehnologije.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision