Subota, 13. Marta 2021.
Unsko-sanski kanton 6° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

13. Marta. 2021. Svijet
Vakcina rat se širi, Moskva i Kina pokazale lucidnost

Italijanski list “Il Manifesto” piše da nijedna od velikih farmaceutski kompanija nije poštovala svoje obaveze o isporuci anti-kovid vakcina i da su zato odgovrne za veliku prevaru čije su posljedice, između ostalog, hiljade mrtvih.

U članku, novina leve orjentacije, piše o “vakcina ratu” koji se širi svijetom i koji ima karateristike komercijalnog i geopoltičkog rata, konflikta između Istoka i Zapada, među drzavama, regionima unutar država, između korporacija, grupa i kategorija stanovništva.

List podsjeća da su u ime hitnosti i vanredne situacije norme za odobravanje leka pojednostavljene i da je olakšan put do odobrenja upotrebe vakcina, a sama kampanja imunizacije služi kao završetak manjkavog ispitivanja, zaključuje se u tekstu.

Dokaz za to su, piše list, progresivno širenje segmenta stanovništva za koji je odobrena upotreba na primjer vakcine AstraZeneca, bez ikakvog objašnjenja, ili iznenada odluka da se jedna doza vakcine može razblažiti i podijeliti na više, što se, teško može pripisati nauci.

“Prvi koji su stigli u trci sa vakcinama sigurno to ne duguju samo svojim tehnološkim kapacitetima. Ostvarili su to zahvaljujući javnim sredstvima koja su završila u blagajnama velikih farmaceutskih firmi, pritisku za davanje dozvola za upotrebu i suspenzijom prava intelektualnog vlasništva”, zaključuje “Il Manifesto”.

U vakcina-ratu između Istoka i Zapada se smjenuju komenatatori koji ukazuju na “beskrupuloznu diplomatiju” ili “geopolitičku upotrebu” koju, navodno, Kina i Rusija čine u svojoj ponudi vakcina u svijetu kako bi “uticali na srca i umove naroda” .

Sasvim je legitimno da Peking i Moskva osvajaju srca onih u svijetu kojima dostavljaju neophodni lek, što je pored toga i u interesu cijeloga svijeta, piše u članku.

“Dva diva Istoka pokazuju veću lucidnost i pronicljivost u širenju svoje sfere uticaja putem vakcina, naspram Zapada koji, izvan tržišta, svoje dobiti i očekivanog profita svoje djelovanje ograničava na dijeljenje milostinje”, zaključuje list.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision