Nedjelja, 7. Februara 2021.
Unsko-sanski kanton 9° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

7. Februara. 2021. Svijet
Vakcina AstraZenece manje efikasna protiv južnoafričkog soja
Britanski proizvođač lijekova AstraZeneca u subotu je objavio kako se čini da njihova vakcina protiv koronavirusa, razvijena u saradnji sa Sveučilištem Oxford, pruža tek ograničenu zaštitu od  južnoafričke varijante Covida-19, na temelju prvih podataka kliničkog ispitivanja.
Studija južnoafričkog Univerziteta Witwatersrand i Univerziteta Oxford pokazala je da vakcina ima bitno smanjenu učinkovitost protiv blagog oblika južnoafričke varijante bolesti, prenio je list Financial Times.

Među varijantama koronavirusa koje trenutno najviše zabrinjavaju naučnike su  tzv. britanska, južnoafrička i brazilska varijanta, koje se, čini se, šire mnogo brže od drugih.

“U prvoj i drugoj fazi ovom malog ispitivanja rani podaci pokazuju ograničenu učinkovitost protiv blage bolesti prije svega zbog južnoafričke varijante  B.1.351”, kazao je glasnogovornik AstraZenece upitan o izvješću Financial Timesa.

Prema listu nijedan od više od 2000 sudionika ispitivanja nije hospitaliziran ili umro.

“Još ne možemo primjereno ocijeniti učinkovitost vakcine protiv teškog oblika bolesti i hospitalizacija s obzirom na to da su ispitanici uglavnom mlade i zdrave odrasle osobe”, kazao je glasnogovornik AstraZenece.

Kompanija vjeruje da njihova vakcina može štititi protiv teškog oblika bolesti jer je neutralizirajuća aktivnost antititijela jednaka drugim vakcinama protiv covida-19 koja su pokazala zaštitu protiv teškog oblika bolesti.

Ispitivanje koje je obuhvatilo 2026 osoba od kojih je polovica činila kontrolnu grupu nije još recenzirano.

Iako se pojavilo na hiljade pojedinačnih promjena s mutacijama virusa u nove varijante tek manji dio mogao bi biti značajan ili promijeniti virus na primjetan način, prema časopisu British Medical Journal.

“Univerzitet Oxford i AstraZeneca počeli su prilagođavati vakcinu toj varijanti i brzo će proći klinički razvoj tako da bude najesen spremno za distribuciju”, kazao je glasnogovornik AstraZenece.

U petak Oxford je objavio da vakcina ima protiv britanske varijente sličnu učinkovitost  kao i kod ranijih varijanti virusa.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision