Tuesday, 7. December 2021.
Unsko-sanski kanton -1° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

21. Oktobra. 2021. Bosna i Hercegovina
Uzroci i posljedice Izvještaja EK o Bosni i Hercegovini

Bosna i Hercegovina  je dobila najgore ocjene u Izvještaju  Evropske komisije kada je  u pitanju stanje u zemlji. Zabrinjavajuće je što niko od glavnih političkih  čelnika i nije odreagirao na navode iz izvještaja. Europa je konstatirala probleme, međutim nepoznanica je hoće li se aktivnije uključiti u rješavanje tih problema ili će se, kao i do sada, sve svesti na upozorenja da se nešto  treba uraditi.

Stanje u BiH katastrofalno.I nije to novost za bosanskohercegovačke građane. Nije ni za Evropu, ali potvrdila nam je i napismeno. Kada je u pitanju paket proširenja za narednu godinu, daleko smo od toga. Ocjena – nedovoljan jedan.

NERZUK ĆURAK, profesor na Fakultetu političkih nauka UNSA

“Izvještaj je negativan, a trebao je biti još gori”. 

A može li gore? Ispunjavanje 14 ključnih zadataka je prioritet, reći će naši  političari, ali stanje u praksi daleko od toga. Slab učinak zakonodavne i  izvršne vlasti zbog političke polarizacije i pandemije, a upozoravaju nas i da Ustav BiH krši konvenciju o ljudskim pravima uprkos presudama u predmetu Sejdić i Finci. Nema napretka ni u poboljšanju izbornog okvira u skladu sa evropskim standardima. Evropa je dala do znanja da nazadujemo ali, koliko nerad naših institucija vlasti upravo ide u korist samoj Evropi?

ZIJAD BEĆIROVIĆ, direktor IFIMES-a

“Ovaj izvještaj je odličan povod EU da  i dalje može  naći sebi obrazloženje  i sama sebi objasniti da ne želi proširenje,da ne želi ove zemlje  u članstvo Evropske unije, što je vidjljivo jer se ne zna kada će biti proširenje”. 

A tome je pogodovala naša realnost. Vječita borba da se ne upuštamo u  borbu protiv korupcije ili organizovanog kriminala. Naznačili su nam i da nazadujemo u oblasti javnih nabavki, te se primjenjuju povlašteni tretmani za pojedine ponuđače. A sve kreće od toga da, kako se i navodi u izvještaju, nedostaje posvećenost političkih aktera za reformu pravosuđa ili jačanje pravosudnog sistema.

SVETLANA CENIĆ, ekonomska analitičarka

“Vidjeli ste da smo peti po organizovanom kriminalu.  Blago nama.  Tu mi prednjačimo, a ne prednjačimo ni po čemu dobrom i zato ostajemo zarobljena država kvazidemokratija i ostajemo siromašni,što pogoduje samo elitama. Samo je pitanje dokle”.

I šta onda očekivati? Ima li Evropa uopšte želje i kapaciteta da ponudi rješenja političkom rasulu u BiH. Ako ne rješenja, da li onda neki vid ograničenja ili sankcija za one koji koče napredak ove države.

ZIJAD BEĆIROVIĆ, direktor IFIMES-a

“Sankcije jesu u interesu Evrope i o tome se intenzivno raspravlja u saradnji  sa SAD-om, neke zemlje to blokiraju međutim može doći do sankcija SAD i ključnih država EU što je sasvim dovoljno, mada ne i da dođe do sankcija cjelokupne EU za pojedine zvaničnike iz BiH”. 

Poseban dio Izvještaja odnosio se na migrantsku krizu. Tako, osim što ne  pomažemo sebi, ne pomažemo ni drugima. Vlasti zakazale i nisu uspostavile održiv sistem migracija, a kao epilog smo imali humanitarnu krizu prošle godine. Zato su nam ukazali da je neophodna bolja koordinacija  entiteta i kantona u upravljanju migracijama.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision