Saturday, 13. August 2022.
Unsko-sanski kanton 17° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

19. Decembra. 2021. USK
Uz pomoć strategije i tehnologije i otpadni mulj pretvoriti u koristan reciklažni materijal

Proces u kojem se komunalni, ili druga vrsta otpada zbrinjava na deponijama ili spaljuje, polako postaje prošlost. Da bi BiH mogla primjenjivati nove tehnologije umjesto dosadašnjeg načina, u kojem se otpad ostavlja u prirodi, istaknuto je nedavno na konferenciji u Bosanskoj Krupi. Rješenje je jednostavno a i dostupno s obzirom da se može finasirati iz evropskih fondova. Kako je rečeno na ovom stručnom skupu, Evropska komisija ne prihvata više deponije niti spalionice otpada, već preferira rješenja koja omogućuju uplinjavanje a samim tim im korist od otpada.

Upravo na bazi tog rješenja, uplinjavanje mulja mogla bi biti jedna od opcija i za prečistač otpadnih voda u Bihaću. Još uvijek nedostatak jasne strategije na nivou države doveo je do tog da ovo pitanje nije do kraja regulirano za razliku od EU u kojoj postoji čitav niz direktiva koja se bave obradom i ponovnom upotrebom mulja. Prema riječima upućenih u ovu problematiku, otpadni mulj nije i ne mora biti smeće jer postoje tehnička rješenja i primjeri pozitivne prakse. Ono sto mi moramo, kako podsjećaju, jeste napraviti strategiju na bazi analize o kojim količinama i kvaliteti je riječ i onda na osnovu tehničkih procjena vidjeti koje je najbolje rjesenje.

Dok do tog ne dođe ovaj problem je ostavljen vodovodnim poduzećima koja nisu u stanju riješti ga sama, s obzirom da se stvaraju veće količine mulja a stručne analize njegovog sastava su preskupe da  bi se radile bez ekonomski isplativog razloga. Iz Aquasan mreže u BiH upravo zato predlažu privremena rješenja dok se ne usvoji  potrebna strategija o ovom pitanju na nivou države.

 

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision