Utorak, 1. Oktobra 2019.
Unsko-sanski kanton 15° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

1. Oktobra. 2019. Zanimljivosti
Uz muslimanska tržišta, halal hranu bi moglo prihvatiti još 5,6 milijardi potrošača

Šta je halal hrana ili halal proizvod ? “Halal” je arapska riječ koja u prevodu znači “nešto što je dozvoljeno”.

Halal hrana ili bilo koji drugi proizvod, a ne mora biti striktno prehrambeni, znači da je nastao u skladu sa muslimanskim tradicionalnim šerijetskim načelima, koja podrazumijevaju da takva hrana ili proizvod ne sadrže sastojke koji su zabranjeni u upotrebi poput: svinjetine, alkohola, mesa životinja štetočina, grabljivica, reptila, svih otrovnih i opasnih morskih životinja.

Osim što sastojci moraju biti dozvoljeni, halal standard propisuje i nalaže da cjelokupan sistem proizvodnje niti u jednom segmentu ne smije doći u dodir sa nedozvoljenim sastojcima, odnosno i sirovina za preradu mora imati halal porijeklo kao i radnje poput hranjenja životinja, načina klanja i iskrvarenja, klaoničke obrade i pakovanja.

Primjer “halal bifteka u sosu od gljiva”

Sve više popularni halal restorani u svijetu uz narudžbu nekih od specijaliteta na zahtjev kupca ili mušterije dostavljaju i deklaraciju o porijeklu svih sastojaka hrane, što je već u prerađivačkoj industriji praksa stavljanjem deklaracijske oznake na ambalaži. Uz naručeni halal biftek u sosu od gljiva moguće je dobiti sve informacije, a one su ujedno načela i standardi halal proizvoda.

Prvo što je značajno je gdje je hranjena, kojom hranom (stočna hrana mora biti u skladu sa halal standardom), na koji način je zaklana, i kako je obrađeno meso krave od koje je nastao biftek iz restorana. Zatim ima li nedozvoljenih aditiva i komponenti u sosu od gljiva, jesu li gljive tretirane halal preparatima, da li su začini sa halal certifikatom i jesu li se ispoštovali svi šerijetski principi tokom pripreme jela. Sve te procedure obuhvata pojam halal hrane.

Posjetioci su na licu mjesta mogli vidjeti sve o pripremi halal hrane

Unutar tih procedura moraju se ispoštovati dva osnovna kriterija – da je poznato porijeklo za  svaki sastojak koji je korišten, i drugi kriteriji je da proizvod mora zadovoljiti sve druge karakteristike za sigurnu konzumaciju u smislu zdravstvene ispravnosti i neškodljivosti.

Malezija kolijevka halal proizvoda

Trenutno u 44 zemlje svijeta, sa preko 1,3 milijarde konzumenata zakonska regulativa nalaže da prehrambeni artikli moraju imati halal certifikat. Osim prehrambenih artikala, halal proizvodi mogu biti kozmetika, lijekovi, ili bilo koji drugi predmeti za opću upotrebu.

Ko potvrđuje je li neki proizvod ili hrana halal? Procedura je ista u svim zemljama, halal kvalitetu može isključivo i jedino potvrditi Islamska zajednica ili ovlaštena certifikacijska kuća, ovlaštena od strane Islamske zajednice. U BiH za te poslove je ovlaštena Agencija za certificiranje halal kvalitete, dok je glavno sjedište svjetskog Halal foruma u Maleziji, zemlji sa najbržom rastućom halal industrijom, gdje je prvobitno halal standard i implementiran u prerađivačkoj industriji mesa.

BiH ima potencijal za razvoj halal industrije

Jedna od uvodnih poruka na ovogodišnjem međunarodnom “Sarajevo Halal sajmu” je ujedno i smjernica prema izvanrednim prilikama za rast ekonomije u segmentu halal industrije. Predviđa se da će se tržište halal hrane konstantno širiti, te da će ga pored tradicionalnih muslimanskih tržišta prihvatiti i ostalih 5,6 milijardi potrošača, što neupitno otvara mnoge šanse, nova tržišta i priliku za rast cjelokupne ekonomije države.

Amer Bukvić predsjednik Uprave BBI banke organizatora ovogodišnjeg sajma uvjereno i sa dosta motivirajućih poruka ukazao je na samom otvaranju da BiH zaslužuje biti centar Evrope u halal proizvodnji.  BiH sa svojim tradicijskim, vjerskim i resursnim mogućnostima u proizvodnji ima izuzetno dobar potencijal za razvoj halal industrije. Trenutno u BiH halal certifikat posjeduje 101 kompanija koje proizvode 5.411 halal proizvoda sa godišnjim prihodima od 2,4 milijarde KM. BiH je prva zemlja u Evropi i druga u svijetu koja je napravila i registrirala Halal standard 2017. godine koji su preuzele i implementiraju kompanije iz Hrvatske i Makedonije.

BiH zaslužuje biti centar Evrope u halal proizvodnji, istaknuo je Amer Bukvić, predsjednik Uprave BBI banke

Obzirom da imamo jako dobar uređen sistem halal certificiranja u BiH, sa jako dobro razrađenom šemom i iskustvom koje posjedujemo, pruža nam dobru priliku da postanemo regionalni centar certificiranja i razvoja halala u Evropi, jedna je od poruka tokom obraćanja medijima i Damira Alihodžića direktora Agencije za certificiranje halal kvalitete u BiH.

“Sarajevo Halal fair 2019” otvorio vrata bliskoistočnog i azijskog tržišta

Od svečane večere za goste i dobrodošlice u sarajevskoj Vijećnici pa sve do ceremonije zatvaranja ovogodišnjeg Sarajevo Halal sajma u svakom segmentu razgovora o halal industriji kroz mnogobrojne panel diskusije i sastanke, prvenstveno domaćim kompanijama nudile su se mnoge mogućnosti i šanse za uspostavljanje poslovnih saradnji u halal proizvodnji. Impozantan je broj visokih delagacija i broja privrednika koji su službeno bili u posjeti Sarajevu i Sajmu, preko 1.000 zainteresovanih delegacija, privrednika, predstavnika kompanija obilježilo je ovogodišnji Sajam, a prednjačile su delegacije i gosti iz Malezije, Saudijske Arabije i Turske.

Iz organizacionog odbora nisu krili zadovoljstvo sklopljenim ugovorima, organizacijom i visokom nivou profesionalnosti. Članica organizacionog odbora Edina Hasečić posebno je istakla: “Ne trebamo govoriti o velikom broju delegacija, nego su nam mnogo značajni pojedinačni učesnici, proizvođači halal proizvoda i vršioci halal usluga i svi koji su pronašli svoj interes u ovogodišnjem sajmu u smislu poboljšanja poslovanja kroz bankarske sisteme, pronalska novih tržišta i svakako potrošači, gdje posebno želimo povećati svijest o halal proizvodima. Čini se, a i većina domaćih izlagača je potvrdilo veliko interesovanje mnogih kompanija iz Malezije, Indonezije, UAE-a i Saudijske Arabije za izvoz halal svježeg mesa iz BiH.”

Potpisani višemilionski ugovori

Skup od 108 izlagača, 56 domaćih i 52 strana u sportskom centru Skenderija rezultirao je potpisivanjem višemilionskih ugovora. Prvi dan Sajma svečanom potpisivanju prisustvovali su Rusmir Hrvić predsjednik Uprave AS GROUP i direktor Abd Aziz Bin Rahim iz malezijske kompanije Perk Halal Corporation Sdn Bhd gdje je potpisan Memorndum o razumijevanju. Potpisanim memorandumom se ugovara da će u roku od 60 dana biti potpisan ugovor o početnoj investiciji od 20 miliona eura u proizvodnju piletine i jaja u pogonima Agrokomerca.

Potpisani su višemilionski ugovori 

Drugi Memorandum o razumijevanju potpisan je isti dan i vrijedan je 5 miliona KM, a potpisali su ga Enver Avdić, direktor bosanskohercegovačke kompanije Esof Esof i KairulAzman, generalni menadžer malezijske kompanije Marrybrown, lanac certificiranih fast food restorana sa 138 lokacija u Maleziji.

Da halal industrija postaje sve popularnija govore brojke o potrošačima, ali i brojke certificiranih halal kompanija, paralelno sa rastom halal industrije podiže se svijest i spoznaja šta je ustvari halal hrana, a već u decembru mjesecu ove godine po uzoru na Sarajevo ista manifestacija se organizuje u Londonu, “London Halal exhibition“.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision