Friday, 3. February 2023.
Unsko-sanski kanton 2° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

30. Juna. 2022. Svijet
Usvojen novi strateški koncept Alijanse,NATO zvanično pozvao Finsku i Švedsku da se pridruže savezu

Lideri zemalja članica NATO-a usvojili su na samitu u Madridu novi Strateški koncept za Alijansu, kojim se postavljaju prioriteti, osnovni zadaci i pristupi za narednu deceniju, objavljeno je na veb-sajtu Sjevernoatlantskog saveza.

Koncept opisuje bezbjednosno okruženje sa kojim se suočava Alijansa, potvrđuje vrijednosti saveza i navodi ključnu svrhu NATO-a kada se radi o obezbjeđivanju kolektivne odbrane.

U konceptu se određuju tri ključna zadatka Alijanse – odvraćanje i odbrana, sprečavanje i upravljanje krizama i kooperativna bezbjednost.

Dokument definiše Rusiju kao “najveću i najdirektniju prijetnju” bezbjednosti saveznika, a prvi put se pominje i Kina i izazovi koje Peking predstavlja za bezbjednost, interese i vrijednosti zemalja članica NATO-a.

U dokumentu se navodi da je klimatska promjena “odlučujući izazov našeg vremena”.

Prethodna verzija Strateškog koncepta usvojena je na Samitu NATO-a u Lisabonu 2010. godine.

Sjevernoatlanski savez (NATO)  je zvanično pozvao Finsku i Švedsku da se pridruže Alijansi.

Vijest o pozivu dvjema nordijskim zemljama objavljeno je u sklopu deklaracije sa samita u Madridu nakon sastanka šefova država i vlada NATO-a.

“Danas smo odlučili da pozovemo Finsku i Švedsku da postanu članice NATO-a i dogovorili se da potpišemo Protokole o pristupanju. U svakom pristupanju Alijansi, od vitalne je važnosti da se na odgovarajući način riješe legitimni sigurnosni problemi svih saveznika”, navodi se u zajedničkoj deklaraciji članica NATO-a.

Članice NATO-a su takođe pozdravile postignut sporazum između Turkiye, Finske i Švedske o njihovom procesu pristupanja vojnom savezu.

“Pristupanje Finske i Švedske učiniće ih sigurnijim, NATO jačim, a evroatlantski prostor sigurnijim“, navodi se u deklaraciji.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision