Thursday, 5. August 2021.
Unsko-sanski kanton 14° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

7. Aprila. 2021. Zanimljivosti
Uskoro biciklističke gume koje će vječno trajati

Kompanija “SMART Tire” iz Kalifronije u SAD, nedavno je najavila inovativnu biciklističku gumu (budućnosti) bez vazduha koju je NASA prvobitno razvila i testirala za buduće misije Mars Rover.

Revolucionarna guma je napravljena od pametnog memorijskog metala koja, za razliku od istezanja, preuređuje svoju molekularnu strukturu kada je savijete, tako da se trenutno vraća u svoj prvobitni oblik.

U osnovi ima fleksibilnost gume, ali je jaka poput titana, što znači da verovatno tokom svog života nećete morati mijenjati za drugu “gumu” za bicikl.

“Žice su satkane da bi stvorile bezvazdušnu strukturu pneumatika koja ima sposobnost savijanja sa terenom ( podlogom na kojoj se nalazi bibikl), za razliku od sadašnjih krutih (gumenih) točkova. SMA materijal (eng. Shape Memory Alloy) djeluje kao amortizer i bez napora može preći teren opterećen kamenjem, bez kidanja ili oštećenja gume “, opisuje NASA osnovnu tehnologiju koja stoji iza METL gume.

Tehnički, pametna guma METL ima spoljnu ivicu izrađenu od super-elastičnog materijala zvanog NiTinol +, koji se lepi na neravninama na putu, ali se gotovo istog trenutka se vraća u svoj prvobitni oblik.

Proizvedene postupkom kojim se točkovi zagrevaju na temperature veće od 500 stepeni Celzijusa, METL gume su dizajnirane za ekstremne temperature i okruženja planeta poput Marsa. Stoga možete očekivati da će ove “vazdušne gume” trajati mnogo duže od uobičajenih gumenih biciklističkih guma.

Pametna guma METL rezultat je inicijative koju sponzoriše NASA kojom je izazvan startup iz privatnog sektora da svoje inovacije vrijedne svemira prilagodi stvarnoj upotrebi. Jedan od ovih startupa bila je kompanija SMART Tire, koja planira da komercijalno lansira svoje inovativne gume za bicikle negde sljedeće godine.

Vjerovatno mislite da metalna guma koja dolazi u kontakt sa asfaltom nije baš dobra ideja i u pravu ste. Zbog toga metalna komponenta gume METL zapravo neće biti u kontaktu sa asfaltom. Guma će biti presvučena novom vrstom gume nalik poliuretanijumu, koji je pogodan za sve vremenske uslove i nudi odlično prijanjanje za vrhunsko rukovanje.

Očekuje se da će se METL gume kompanije SMART Tire pojaviti na tržištu 2022. godine, ali trenutno nemamo informacije o cijenama. Pretpostavljam da će im cijena se kretati malo više od tradicionalnih biciklističkih guma.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision