Ponedjeljak, 14. Oktobra 2019.
Unsko-sanski kanton 13° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

14. Oktobra. 2019. USK
USK: Uspješna implementacija zakona o obrazovanju odraslih

Na području USK veoma dobro se implementira kantonalni Zakon o obrazovanju odraslih. Potvrđuje to i činjenica je u posljednje tri godine 7000 polaznika uspješno je završilo programe osposobljavanja prekvalifikacija, dokvalifikacija i kvalifikacija.

Zakon o obrazovanju odraslih USK usvojen je 2013. godine i njegova primjena u početku je bila veoma dobra. Naime, po usvajanju Zakona doneseni su i podzakonski akti na osnovu kojih je počeo proces registracije organizatora obrazovanja odraslih.

Do danas ih je na području Kantona registrirano je 44, od toga osam javnih osnovnih škola za polaznike koji nisu završili osnovno obrazovanje. te 11 javnih srednjih škola za za sticanje srednjoškolskog obrazovanja. Ostali organizatori obrazovanja odraslih su privatne ustanove i privatna pravna lica koja također nude programe kako formalnog tako i neformalnog obrazovanja odraslih ovisno o potrebama polaznika. Aktualni sistem obrazovanja odraslih u USK je usklađen sa potrebama tržišta rada i shodno zahtjevima privrede nudi adekvatme programe.

Samo u Službi za zapošljavanje USK provedeni su programe osposobljavanja za oko 2.000 polaznika. Istovoremeno se konitunirano radi i na stručnom usavršavanju i jačanju kapaciteta uposlenika resornog kantonalnog Ministarstva, ali i andragoških uposlenika oraganizatora obrazovanja odraslih na području Kantona. U toku je izrada informacionog sistema koji će biti instaliran naredne godine a omogućiti će praćenje proces obrazovanja odraslih od upisa polaznika do završetka obrazovanja.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision