Utorak, 14. Maja 2019.
Unsko-sanski kanton 17° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

14. Maja. 2019. Izdvojeno, USK
USK pogođen obilnim padavinama/ Bosanska Krupa i Sanski Most proglasili stanje prirodne nesreće/ Obustavljena nastava u svim osnovnim i srednjim školama

Općine Bosanska Krupa i Sanski Most proglasili su stanje prirodne nesreće zbog poplava, koje je prouzrokovala obilna kiša u posljednja dva dana.

Na sinoćnjoj  vanrednoj sjednici Štaba civilne zaštite Unsko-sanskog kantona (USK) konstatovano je da ipak nema elemenata da se donese takva odluka za područje cijelog kantona, s obzirom da je situacija u drugim gradovima i općinama trenutno pod kontrolom.

– Zajedno sa pripadnicima Federalne uprave civilne zaštite procijenili smo da trenutno nema potrebe za uvođenjem vanrednih mjera u svim gradovima i općinama USK, iako smo odlučili da na dva dana prekinemo nastavni proces u svim osnovnim i srednjim školama. Najteža je situacija u Sanskom Mostu i Bosanskoj Krupi i sinoć  smo odmah donijeli odluku o finansijskoj pomoći, tako da će obje općine dobiti po 20.000 KM – rekao je premijer USK-a Mustafa Ružnić.

Ministarstvo obrazovanja, nauke kulture i sporta USK-a donijelo je Odluku o prekidu nastavnog procesa u svim osnovnim i srednjim školama u kantonu, ponajviše zbog neprohodnosti određenih lokalnih putnih dionica.

Vanrednom sastanku u Bihaću prisustvovao je i direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, koji je potvrdio značajan angažman pripadnika, mehanizacije i pomoćne opreme u Sanskom Mostu.

– Oko 120 pripadnika Federalne uprave civilne zaštite stacionirano je u središtu Sanskog Mosta. Na raspolaganju su nam motorni čamci, ekipa za eventualnu evakuaciju,medicinsku pomoć, pumpe za ispumpavanje vode, vreće za pijesak i ostala neophodna oprema. Pratit ćemo situaciju, a spremni smo za reakciju i u drugim gradovima i općinama ukoliko za to bude potrebe – istakao je Solak.

Kada su u pitanju vodostaji rijeka, Sana je nadmašila prvu kriznu tačku od 380 centimetara, dok je Una u Bihaću oko tridesetak centimetara ispod kritičnog nivoa od jednog metra. Evidentirano je nekoliko manjih odrona u Bihaću i Cazinu, a trenutno je zbog izlijevanja rječice Horljave odsječeno naselje Vilenjača u Cazinu.

Intenzivne padavine u zadnja dva dana, koje padaju bez prestanka, dovela su do naglog porasta vodostaja rijeke Mutnice, koja se opasno približava svom maksimalnom zabilježenom vodostaju iz 2014. godine.

Najveće poplave kada je u pitanju Cazin zabilježene su u Tržačkim Raštelma, Tržcu, Pjanićima, Ćoralićima, Mutniku, Stijeni.

Velike padavine zabilježene su i u Velikoj Kladuši, te uzrokuju podizanje vodostaja rijeka. Direktnu posljedicu povećanja nivoa vode i protoka riječnog korita najviše osjećaju građani i domaćinstva koji žive u neposrednoj blizini rijeka, kao i poljoprivredna zemljišta.

Tim povodom jučer  je sazvana Vanredna sjednica Općinskog štaba civilne zaštite na kojoj se razmatralo o daljim aktivnostima. Formiran je tim koji će 24h pratiti stanje na terenu.

ZADNJE VIJESTI IZ Izdvojeno USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision