Petak, 4. Oktobra 2019.
Unsko-sanski kanton 19° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

4. Oktobra. 2019. Izdvojeno, USK
USK: Počinje provjera diploma oko 7.000 uposlenih u državnim institucijama

Vlada Unsko-sanskog kantona sljedeće sedmice počinje provjeru diploma svih uposlenika koji primaju platu iz budžeta ovog kantona.

Odluka je usvojena na posljednjoj sjednici na kojoj je razmatrana i prihvaćena inicijativa Radnog tijela za borbu protiv korupcije, koje je zaduženo da u roku od osam dana pripremi procedure i način provjere.

“Provjeravat će se diplome uposlenih u ministarstvima, upravama, upravnim organizacijama, ustanovama, zavodima i drugim tijelima gdje je osnivač USK. To je jedna u nizu aktivnosti koje je potrebno da BiH provede u smislu poštivanja Akcionog plana iz borbe protiv korupcije. Radno tijelo je izradilo planove i svi organi uprave su ih dobili. Iz budžeta USK platu prima blizu 7.000 uposlenika”, rekao je ministar pravosuđa USK Asim Dizdarević.

U januaru ove godine Vlada FBiH usvojila je inicijativu Ministarstva obrazovanja FBiH o pokretanju revizije diploma svih uposlenih koji primaju plaće iz budžeta FBiH te su pozvali vlade kantona, gradove i općine da urade isto.

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove USK kontinuirano je vršila inspekcijske nadzore na ovom polju na osnovu zahtjeva iz BiH, ali i inozemstva gdje radi veliki broj građana Krajine. Nepravilnosti su otkrivene u pojedinim ustanovama koje se bave obrazovanjem odraslih i prekvalifikacijom.

Unsko-sanski kanton je prvi u Federaciji BiH donio Zakon o obrazovanju odraslih osoba, a trenutno u ovom kantonu djeluje 40 ustanova koje vrše kvalifikacije i prekvalifikacije za različita zanimanja. Procjenjuje se kako je u protekle četiri godine kroz te ustanove prošlo više od 8.000 osoba, a jedan od najvećih nedostataka je nepostojanje jedinstvenog informatičkog sistema za praćenje njihovog rada.

Uprava za inspekcijske poslove je u proteklom periodu evidentirala veliki broj zakonskih nepravilnosti u tim ustanovama, a neke su bile zapečaćene i zabranjivan im je rad. Pomenute aktivnosti motivisane su nedavnim slučajem kupovine diplome koji je izazvao veliko interesovanje javnosti.

ZADNJE VIJESTI IZ Izdvojeno USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision