Petak, 15. Novembra 2019.
Unsko-sanski kanton 9° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

15. Novembra. 2019. Izdvojeno, USK
Danas ističu ugovori prihvatnim centrima “Bira” i “Miral”: Počinje 24-satni policijski nadzor?!

Prihvatnim centrima za migrante “BIRA” u Bihaću i “Miral” u Velikoj Kladuši, danas ističu ugovori o zakupu prostora, koje su njihovi vlasnici potpisali sa Međunarodnom organizacijom za migracije IOM-om. 

Vlasti Unsko-sanskog kantona zabranile su produženje ugovora, a zaključkom Operativne grupe za rješavanje migrantske krize u USK sa sjednice održane prije dva dana, danas je planirana blokada ova dva centra.

Međutim, još uvijek nema potvrde da je danas na području Unsko-sanskog kantona uveden policijski sat za migrante, javlja dopisnica Radija Slobodna Evropa iz Bihaća.

Ovo su prije dva dana najavili ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona Nermin Kljajić i ministrica zdravstva Nermina Ćemalović, nakon posljednjeg sastanka Operativne grupe za rješavanje migrantske krize koji je održan prije dva dana.

Kako su tada izjavili, to će značiti drastičnije mjere ograničavanja kretanja migranata iz prihvatnih centara Bira u Bihaću i Miral u Velikoj Kladuši, uključujući djecu bez pratnje.

Njima će biti zabranjen ulazak i izlazak iz dva navedena prihvatna centra.

Danas ističe i rok do konačne odluke o sudbini dva prihvatna centra u Unsko-sanskom kantonu – Bire u Bihaću i Mirala u Velikoj Kladuši, u kojima je smješteno oko 2.000 izbjeglica i migranata.

Takođe, još nije poznato šta će biti sa blizu 1.000 osoba, koliko ih trenutno boravi u kampu Vučjak nadomak Bihaća, čije je zatvaranje nedavno zatražio i šef Delegacije Evropske unije u BiH Johann Sattler tokom posjete Bihaću, 5. novembra.

Vlada Federacije BiH odlučila je na telefonskoj sjednici da ustupi na korištenje Ministarstvu sigurnosti BiH kasarnu Ljubače kod Tuzle i kasarnu Blažuj, u okolini Sarajeva, navodi se u odluci od 11. novembra u koju je Radio Slobodna Evropa imala na uvid.

Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, rekao je u četvrtak, 14. novembra u Sarajevu da su za migrante i izbjeglice obezbijeđene dvije nove lokacije u Tuzlanskom i Kantonu Sarajevo.

Ujedinjene nacije u Bosni i Hercegovini (UN BiH) apelovale su u četvrtak na vlasti u Unsko-sanskom kantonu (USK) da ne ograničavaju slobodu kretanja migranata i tražilaca azila, a od državnih vlasti traže da odmah odrede novu adekvatnu lokaciju za prihvat i smještaj migranata.

U saopštenju za javnost podsjećaju da je Operativna grupa za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migracijskom situacijom na području USK 13. novembra donijela zaključke o uvođenju blokade dva prihvatna centra – Bira u Bihaću i Miral u Velikoj Kladuši.

Ovim mjerama, migrantima i azilantima, uključujući djecu bez pratnje, zabraniti će se ulazak i izlazak iz ta dva centra, osim u slučaju pokušaja prelaska hrvatske granice.

“UN u BiH u potpunosti prepoznaje nesrazmjerni teret koji imaju vlasti USK i lokalne zajednice pogođene velikim brojem migranata i azilanata bez odgovarajućih sredstava ili rješenja”, navodi se u saopćenju, uz napomenu da su dva spomenuta centra uspostavljena u koordinaciji s Ministarstvom sigurnosti BiH i da ih je Vijeće ministara BiH prepoznalo kao službene privremene prihvatne centre i da, do daljnjeg, ta odluka ostaje na snazi”, navodi se u saopštenju.

ZADNJE VIJESTI IZ Izdvojeno USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision