Petak, 20. Septembra 2019.
Unsko-sanski kanton 15° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

20. Septembra. 2019. Izdvojeno, USK
USK: Đaci danas sjedaju natrag u klupe

Vlada Unsko-sanskog kantona i sindikati obrazovanja postigli su sporazum o prekidu štrajka, tako da nastavni proces u svim osnovnim i srednjim školama na području ovog kantona počinje danas.

“Napokon smo dobili platu koja je definisana našim kolektivnim ugovorom. Vlada se obavezala da isplati razliku plata od septembra 2018. godine, a dobili smo i izmjene člana koji je definisao obračun minulog rada za sve zaposlene u obrazovanju. Takođe, tu je i obećanje da ćemo u roku od 30 dana napraviti izmjene i dopune kada su u pitanju pedagoški standardi”, kazala je predsjednica Sindikata predškolskog i osnovnog obrazovanja USK Zehra Hadžić.

Članovi Vlade naglasili su važnost dogovora, s obzirom da već 14 dana nije bio organizovan obrazovni i odgojni proces u kantonu, ali i pozvali predstavnike sindikata na partnersko rješavanje nagomilanih problema.

“Nakon iscrpljujućeg pregovaračkog procesa, mogu sa zadovoljstvom konstatovati da smo postigli dogovor i pozvati svu djecu u školu. Neophodan nam je kvalitetan i razuman dijalog i u narednom periodu kako bismo riješili probleme u obrazovanju, odnosno da se više nikada ne dovedemo u ovakvu situaciju”, riječi su ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK Damira Omerdića.

Predsjednik Kantonalnog sindikata srednjeg obrazovanja Samir Fajić potvrdio je i kako je potpisivanje sporazuma s Vladom uslovilo otkazivanje planiranog protestnog skupa prosvjetnih radnika na Gradskom trgu u Bihaću.

ZADNJE VIJESTI IZ Izdvojeno USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision