Sunday, 5. February 2023.
Unsko-sanski kanton -2° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

12. Maja. 2022. Bosna i Hercegovina
Uprkos protivljenju Rusije i Kine, Visoki predstavnik u BIH Christian Schmidt obratio se na sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija

Visoki predstavnik Christian Schmidt obratio se na jučerašnjoj sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija te se tom prilikom osvrnuo i na prijenos nadležnosti s državne vlasti na vlast Republike Srpske. Ukazao je da se skoro 30 godina od završetka rata u Bosni i Hercegovini ponovo špekuliše o ratu. “Građani su protestovali ispred mog ureda u Sarajevu tražeći da se rat prevenira”, dodaje Šmit..

Bosnu i Hercegovinu je nazvao državom traumatiziranom ratom te napomenuo da je agresija Rusije na Ukrajinu podsjetnik da rat na evropskom kontinentu u 21. stoljeću nije nemoguć. Schmidt je naglasio da vlast Republike Srpske radi na prijenosu nadležnosti s državne na entitetsku vlast te je istakao da je to potkopavanje suvereniteta.Podsjetio je da bi to značilo povlačenje iz Oružanih snaga za koje je naveo da predstavljaju jednu od najznačajnijh reformi.

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini je pred Vijećem sigurnosti UN-a naveo i to da, kako je rekao, vladajuća stranka – SNSD u Republici Srpskoj zagovara mirnu disoluciju države.

Poručio je da su na djelu jednostrane odluke za koje je istakao da su neprihvatljive. Izdvojio je i to da je poništio Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske te da i u drugom entitetu postoje izvještaji o narušavanju državne imovine. Također je napomenuo da još nije postignut dogovor o izmjenama Izbornog zakona, ali da Opći izbori trebaju biti održani ove godine. Schmidt se obratio Vijeću sigurnosti UN-a uprkos protivljenju Rusije i Kine. Smatrale su da se on ne može obratiti tvrdeći da on nije visoki predstavnik, jer ga na tu poziciju nije imenovalo Vijeće sigurnosti.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision