Srijeda, 23. Septembra 2020.
Unsko-sanski kanton 0° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

23. Septembra. 2020. Zanimljivosti
Upoznajte prirodna svjetska čuda koja obaraju rekorde svojim dimenzijama

Business Insider piše da je priroda čovjeku oduvijek bila fascinantna te je tako težio njenom istraživanju, kako bi stigao dalje, više i dublje do nekih novih otkrića.

Shodno tome, u nastavku vam donosimo neke od prirodnih čuda koja obaraju rekorde svojim dimenzijama.

Veliki koraljni greben je najveći na svijetu

Ovo je vjerovatno poznato mnogim ljudima, a zvanično jedno od sedam svjetskih prirodnih čuda ima dužinu od 2.030 kilometara. On je zapravo sastavljen od 3.000 individualnih grebena i obuhvata stotine tropskih ostrva. To je jedino živo biće koje se vidi iz svemira, a duže je od Kineskog zida.

Bajkalsko jezero je najveće i najdublje na svijetu

Možda ste znali da je Bajkal najdublje jezero na svijetu, ali ono je najveće slatkovodno po površini vode i zapravo obuhvata čak 20 posto svjetske slatkovodne zalihe. Najveća dubina je oko 1.615 metara, a procjenjuje se da je površina vode ista kao kada bi se sabrala sva Velika jezera Sjeverne Amerike. Tu živi oko 1.500 životinjskih vrsta, od kojih je 80 posto endemsko.

Nil je najduža rijeka na svijetu

Najduža rijeka na svijetu izvorište ima ispod Ekvatora, a na kraju svog toka kroz Afriku ulijeva se u Sredozemno more. Na tom putu od 6.695 kilometara teče kroz Tanzaniju, Burundi, Ruandu, Demokratsku Republiku Kongo, Keniju, Ugandu, Južni Sudan, Etiopiju, Sudan i Egipat.

Anđeoski vodopad je najviši na svijetu

U srcu Venezuele nalazi se Anđeoski vodopad visok 979 metara, što ga čini najvišim na svijetu. Do njega je vrlo teško doći, a okružuju ga prirodne strukture poznate kao tepui. U poređenju s drugim poznatim vodopadima, ovaj je ogroman.

Island je najveći vulkanski otok

Sa svojom površinom od 103.000 kvadratnih kilometara, Island je najveći vulkanski otok na svijetu, koji je formiran usljed vulkanskih erupcija. Island je jedna od najmanje zagađenih zemalja na svijetu i ona koristi svo svoje izobilje prirodnih resursa, među kojima je geotermalna toplota.

Mrtvo more je na najnižoj nadmorskoj visini

Mrtvo more se zapravo nalazi 430 metara ispod nivoa mora, a svake godine se spusti za još po jedan metar. Poznato je po svojim ekstremnim nivoima soli, zbog čega u njemu nema živih organizama i zbog čega je ljudima lako plutati u ovom moru.

Najduža plaža nalazi se u Brazilu

Procjenjuje se da najduža plaža na svijetu, Praia do Cassino u Brazilu, ima oko 245 kilometara od Rio Grandea do granice s Urugvajem. Plaža je jednako popularna među lokalcima i turistima i nudi razne sportske aktivnosti u i oko vode.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision